Foto: Facebook/Igor Dodon

Președintele Igor Dodon susține că Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în următoarele săptămâni, iar principalul motiv ar fi legat de o posibilă intrare în insolvabilitate a companiei Avia-Invest, gestionara obiectivului, pentru datorii neachitate. 

Igor Dodon a declarat joi, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate, că există „trei motive” care pot duce la rezilierea contractului cu compania concesionară.

Primul ar fi legat de „nerespectarea angajamentelor investiționale”, în condițiile în care, potrivit șefului statului, compania are restanțe la investiții, până la 1 ianuarie 2020, care se ridică la 66 de milioane de euro.

„Au termen până la 30 august, dar ei acești bani nu-i au”, a declarat Igor Dodon.

Un alt motiv ar fi „încălcările și abuzurile comise la momentul semnării contractului de concesionare”.

Iar a treia modalitate de anulare a acestui acord este intrarea în insolvabilitate a Avia-Invest, în condițiile în care, potrivit lui Dodon, compania ar datora „zeci de milioane de lei statului”.

„Anul trecut, când s-a schimbat Guvernul, datoria către stat era de 118 milioane de lei, pentru perioada mai 2017 – iunie 2019. Funcționarii din Guvernul Maia Sandu au semnat în iulie o tranzacție de reeșalonare, ca aceste 118 milioane să fie achitate până în mai 2020. Dacă insistau atunci la  aceste, 118 milioane, se putea intra în insolvabilitate și se anula acordul de concesiune”, a declarat Dodon, care a menționat că a cerut explicații în acest sens.

El susține că nici așa Avia-Invest nu și-a achitat toate datoriile, la ora actuala acestea ridicându-se 50-60 milioane de lei.

„Conturile sunt blocate și este un punct în acordul de concesiune, că în caz de insolvabilitate, contractul se consideră anulat. Înțelegeți de ce unii s-au activizat? Pentru că în câteva săptămâni rămân fără aeroport”, a mai declarat Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

  1. Cum poți să-l crezi pe un mincinos. Nu mai poți afla, când acest individ spune adevărul. La unii moldoveni le place minciuna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here