Reacția Guvernului, după ce Usatîi a anunțat că marți va redeschide piețele din Bălți, în pofida interdicției (VIDEO, DOC)

Autor: , in COVID-19 / Politic / Social / 16 mai, 2020, 19:49

Chiar dacă potrivit deciziei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică se menține până la 31 mai 2020 sistarea activității piețelor comerciale din orașul Chișinău și Bălți, totuși, Renato Usatîi a promis că începând cu ziua de marți piețele din Bălți, acolo unde este și primar, vor fi redeschise. Anunțul edilului a fost făcut în urma protestelor comercianților care au cerut să fie deschise piețile din Bălți.

„Eu nu-s un pic medic, comparativ cu alții, dar eu cred că ori trebuie să fie închis totul, ori nimic. În unele spații mari poate fi coronavirus, în altele nu. Nu înțeleg acest lucru. Trebuie să insistăm ca cei de la sănătate să vină în Bălți cu inspecție. Trebuie ca medicii să se expună la acest subiect”, a declarat Renato Usatîi, în cadrul protestelor organizat azi la Bălți.

În opinia lui Usatîi, fiecare oraș trebuie să aibă propriile decizii.

„Dacă la Chișinău nu e posibil să fie deschise piețele, atunci trebuie să ne conformăm și noi? Cum au putut lua decizia cei de la Chișinău dacă nu au venit la Bălți?”, se întreabă Usatîi.

Cotidianul.md a solicitat opinia Guvernului la acest subiect.

„Când a devenit primar, Renato Usatîi a promis că va respecta cadrul legal. A face politică nu înseamnă să iai mereu doar decizii comode. A fi primar înseamnă să îți asumi și decizii mai puțin comode cetățenilor, dar responsabile. Trebuie să îi fie rușine pentru așa manevre. Decizia Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică din 15 mai spune clar că până la 31 mai 2020 sunt sistate activitățile piețelor comerciale din orașul Chișinău și Bălți”, a declarat consilierul premierului Ion Chicu, Vitalie Dragancea.

Autoritățile din Bălți vor să obțină aprobarea care să le permită să decidă sistarea sau reluarea activității punctelor comerciale. Astfel, Comisia municipală extraordinară de sănătate publică Bălți a adoptat o hotărâre și va înainta un demers către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică prin care să se solicite delegarea către comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică a competenței de a lua hotărâri în privința regimului de activitate al agenților economici.

Urmează a fi creată o comisie pentru inspectarea piețelor comerciale din Bălți.

„Luni, comisia va inspecta piețele, vor examina care porți vor fi pentru ieșire și care pentru intrare, vor face asta împreună cu administrația piețelor. Noi am decis că marți, piețele vor fi redeschise, a declarat Renato Usatîi.

De asemenea, în pofida restricțiilor, hotărârea prevede redeschiderea piețelor comerciale începând cu ziua de marți, 19 mai, în cazul în care vor fi îndeplinite toate recomandările comisiei pentru inspectarea piețelor din Bălți.

Decizie Comisia Sanatate Balti by Davîdov Daniela on Scribd

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X