Foto: radiochisinau.md

Acționarul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest anunță că a depus o acțiune împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm și cere despăgubiri de 885 de milioane de euro.

Compania „Avia Invest” al cărei acționar principal este „Komaksavia Airport LTD”, spune că compania se confruntă în prezent cu o tentativă de atac raider la nivel de stat.

„Insist asupra faptul că este o decizie impusă. Nicio companie din lume nu este în stare să activeze normal, fiind în continuă presiune din partea statului de-a lungul mai multor luni de zile (…) Autoritățile țării au profitat de criza pandemică pentru a trece de la amenințări tacite la acțiuni decisive. Este vorba, de fapt, despre un atac raider, care este realizat nu de niște afaceriști specializați în atacuri, ci chiar de către stat. De mulți ani fac investiții în diferite țări ale lumii, dar este prima dată când mă confrunt cu presiuni atât de mari”, a declarat directorul companiei Komaksavia Airport Invest, Andreas Menelaou.

Directorul companiei Komaksavia Airport Invest mai spune că „Guvernul a încălcat flagrant acordul de concesiune, hotărând să însușească 50% din taxa pentru modernizarea aeroportului”.

„Însă, ultima picătură a fost declarația recentă a lui Igor Dodon la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Atunci președintele a declarat că „Avia Invest” va fi declarată ca falimentară, fapt ce ar permite rezilierea contractului de concesiune (…) Astfel de declarații care ar fi mai potrivite pentru un raider cinic, și nicidecum pentru un președinte de țară europeană, nu mai lasă loc de îndoială în privința planurilor domnului Dodon și a determinării sale să folosească tot arsenalul de pârghii ale statului pentru a pune presiune pe business”, a declarat Andreas Menelaou.

„Există o opinie că în spatele acțiunilor domnului Dodon sunt anumite interese politice”, a adăugat el.

Amintim că, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat luni dimineață că Guvernul va începe procedura de insolvabilitate a companiei „Avia Invest”, iar acest lucru înseamnă rezilierea contractului de concesionare.

„Compania „Avia Invest” care în 2013 se prezenta că vine să investească foarte mult și să modernizeze unicul Aeroport internațional din țară, de fapt, a intrat în incapacitate de plată. S-au acumulat datorii și nu s-a respectat graficul de achitare a acestor datorii, la 30 aprilie 2020 conturile au fost blocate. Suntem la 18 mai și ei nu au achitat niciun bănuț din datoria respectivă. Iată de ce statul va declanșa procedura de insolvabilitate față de acest agent economic. Republica Moldova nu are bani să achite pentru cei care în 2013 veneau în mod fraudulos, chipurile, să investească. Ei au peste 22 de milioane de lei datorie”, a declarat premierul Chicu.

Amintim că, săptămâna trecută, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon anunța că aeroportul din Chișinău va reveni în gestiunea statului în următoarele săptămâni, iar principalul motiv ar fi legat de o posibilă intrare în insolvabilitate a companiei Avia-Invest, gestionara obiectivului, pentru datorii neachitate.

În timp ce președintele făcea aceste anunțuri, „Avia Invest” emitea un comunicat prin care anunța investiții de sute de milioane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here