„Atacuri ieftine”. Astfel a calificat premierul Ion Chicu adresarea la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm a principalului acționar („Komaksavia Airport LTD”) al companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest, prin care cere Republicii Moldova plata unor despăgubiri de 885 de milioane de euro.

„Ei cred că acest Guvern e acel din 2013, că poți să-l duci după deget, să-l sperii cu 885 de milioane sau nu știu ce, să faci un Photoshop și să spui că e un articol în New York… Ăștia-s coțcari care, din nefericirea și rușinea noastră ca stat, am scăpat aeroportul la niște coțcari. Acum ei îs așa de tari… ați văzut că săptămâna trecută au spus că aduc 170 de milioane”, a declarat Ion Chicu, întrebat despre acțiunile acționarului principal al Avia Invest.

„Ei au datorii acum de 60 de milioane de lei. Astea-s trei milioane de euro și ei de anul trecut nu le achită. Noi înțelegem că am scăpat aeroportul pe mâna la niște… nimeni? Ei au așa talent de a face PR, de a speria, dar ei trebuie să achite facturile. În iulie 2019 ei aveu acumulate 118 milioane de lei datorii față de stat. Guvernul precedent, eu nu știu cum, le-a reeșalonat aceste 118 milioane”, a spus prim-ministrul.

„Compania respectivă încă de vara trecută trebuia să intre în faliment, și conform art. 26 p. 1 din acest contract de concesiune, aeroportul trebuia să revină statului. Acolo e scris – motiv pentru reziliere este insolvența. Asta trebuia făcut vara trecută. Ok, nu s-a făcut. Acum ei nici acel acord pe care l-au semnat vara trecută nu l-au îndeplinit. Când am ajuns la 30 aprilie și am văzut că ei nu achită conform graficului, imediat le-am blocat conturile. Așa se face cu orice răuplatnic. Ei au datorii la Autoritatea Aeonautică Civilă, adică la stat – 22 de milioane, au datorii de taxe la buget – aproape 10 milioane, și mai au câte ceva.

Nici nu mai vorbim despre faptul că nu-și îndeplinesc alte angajamente conform contractului. Nu și-au îndeplinit angajamentele privind investițiile ș. a., dar ei nu mai achită nici impozitele deja”, a mai spus șeful Executivului, invitat la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

„Avem o acoperire legală foarte solidă”

Potrivit lui, autoritățile au o „acoperire legală foarte solidă” în acest caz, făcând trimitere la art. 26 p. 1 din contractul de concesiune.

„Ei pot să găsească acești circa 60 de milioane de lei și să-i plătească, atunci e altă situație, și instanța poate să zică altceva, însă astăzi ea este compania debitoare, care a admis datorii față de stat. Statul nu are de gând să se împace cu această situație”, a adăugat Chicu.

„Aici nu este un Guvern complice la furtul miliardului, cum a fost în 2013”, a insistat oficialul.

Urmăriți declarațiile de la minutul 35:

Precizăm că „Komaksavia Airport LTD”, care deține 95% din acțiune Avia Invest, afirmă că autoritățile întreprind un atac raider la nivel de stat în raport cu Avia Invest.

Amintim că prim-ministrul Ion Chicu a anunțat luni dimineață că Guvernul va începe procedura de insolvabilitate a companiei „Avia Invest”, iar acest lucru înseamnă rezilierea contractului de concesionare.

Amintim că săptămâna trecută, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon anunța că aeroportul din Chișinău va reveni în gestiunea statului în următoarele săptămâni, iar principalul motiv ar fi legat de o posibilă intrare în insolvabilitate a companiei Avia-Invest, gestionara obiectivului, pentru datorii neachitate.

În timp ce președintele făcea aceste anunțuri, „Avia Invest” emitea un comunicat prin care anunța investiții de sute de milioane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here