luni, mai 18, 2020


„E ușor de spus că nu-s bani, mai greu e să rezolvi problema”. PAS propune măsuri de sprijin pentru sectorul agricol. Solicitările către Guvern (VIDEO)

Autor: , in Economic Politic , - 12:00

Membrii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au propus mai multe măsuri care ar veni în ajutorul agricultorilor și solictă Guvernului să acționeze. „Nu o să ne surprindă autoritățile dacă o să spună că nu au bani. E ușor să spui că nu ai bani, e mai greu să încerci să rezolvi problema”, a declarat Maia Sandu.

În cadrul unui briefing de presă, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că Guvernul ar trebui să solicite un credit extern de urgență care să fie destinat compensării pierderilor majore pe care le suportă mai mulți agricultori.

„Dacă nu se va întreprinde nimic astăzi, multe întreprinderi agricole vor înceta să mai existe. Astfel, mulți oameni își vor pierde locuri de muncă și nu vor avea salarii. De asemenea, statul va pierde impozitele care pot fi plătite de aceste întreprinderi agricole”, a declarat Maia Sandu.

Deputatul PAS, Vladimir Bolea care este și membru al Comisiei agricultură şi industrie alimentară, a anunțat că propunerile pentru sectorul agricol au parvennit în urma discuțiilor cu agricultorii, asociațiile crescătorilor de păsări și cu asociațiile crecătorilor de ovine și caprine.

„Măsurile vor îmbunătăți situația dacă vor fi luate în considerare de Guvern. Propunem adoptarea legii despre restructurarea termenilor de rambursare a creditelor comerciale adoptate de instituțiile financiare cu majorarea perioadei de rambursare a creditelor până la 5 ani de zile. Creditele în agricultură sunt în valoare de 3,2 miliarde de lei și nu ar fi o presiune foarte mare asupra sitemului bancare a Republicii Moldova ca să restructureze aceste credite pentru o perioadă de 5 ani pentru că la 31 decembrie 2019, băncile aveau în rezervă în jur de 66 de miliarde de lei, bani care trebuiau plasați sub formă de credite”, a declarat Bolea.

O altă măsură de susținere anunțată de către deputat este acordarea unei vacanțe de plată a plăților până la 18 luni și anularea penalităților calculate începând cu 15 martie 2020.

„Noi înțelegem că odată cu venirea recoltării a primei grupe de cereale, lunile iunie-iulie, atunci când agricultorii ar trebui să își strângă roada și să o vândă ca să-și achite datoriile, inclusiv și creditele bancare, cu siguranță din datele pe care le au acum și când vor strânge roada roada, se vor vedea consecințele reale ale secetei și îngheț. Agricultorii nu vor avea bani ca să poată plăti și ratele creditele, dar și să își procure alte produse necesare”, a precizat Vladimir Bolea.

Încă o măsură propusă este acordarea legilor privind creditele fără dobândă pentru sectorul agricol și emiterea garanțiilor de stat și a cecurilor de plată pentru procurarea materiei prime, plăților pentru resurselor energetice, combustibil, plăți pentru procurarea în leasing a tehnicii și utilajului necesar.

„În agricultură, aproximativ 1.200 de agenți economici lucrează în datorii (…) Dacă nu vom prelua aceste măsuri, ei vor intra în faliment”, a anunțat deputatul.

Se propune și scutirea de TVA și taxe vamale pentru importul de produse componente pentru producerea de furaje pe o perioadă de 12 ani.

„Această măsură este cerută preponderent de către sectorul zootehnic. Această măsură trebuie analizată minuțios”, a menționat Bolea.

A fost anunțată și ideea ca să fie scutit de TVA importul de animale de prăsilă până la sfârșitul anului.

„Este o cerință din partea crescătorilor de ovine și caprine. Este un proces amplu de schimbare a rasei de ovine. Este o rasă nouă și prețioasă”, a declarat Vladimir Bolea.

„Propunem compensarea cheltuielilor per hectar a culturilor afectate de secetă, îngheț, pentru procurarea de impoturi pentru agricultorii a căror plantație a fost afectată mai mult de 30%”, a conchis Vladimir Bolea.

Ptrivit deputatului, agricultura are o pondere de aproximativ 17% din PIB-ul național și este o ramură a economiei în care sunt implicate 27% din populația activă și aptă de muncă din Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *