Guvernul va începe procedura de insolvabilitate a companiei „Avia Invest”, firma concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, iar acest lucru înseamnă rezilierea contractului de concesionare. Demersul de începere a procedurii va fi depus astăzi, susține prim-ministrul Ion Chicu după întrunirea matinală avută cu președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi.

Prim-ministrul susține că prin declararea de insolvabilitate a companiei statul va diminua „consecințele crimelor admise în acești 10 ani de unele guverne”, și anume „concesionarea criminală a Aeroportului, în 2013”.

„Compania „Avia Invest” care în 2013 se prezenta că vine să investească foarte mult și să modernizeze unicul Aeroport internațional din țară, de fapt, a intrat în incapacitate de plată. S-au acumulat datorii și nu s-a respectat graficul de achitare a acestor datorii, la 30 aprilie 2020 conturile au fost blocate. Suntem la 18 mai și ei nu au achitat niciun bănuț din datoria respectivă. Iată de ce statul va declanșa procedura de insolvabilitate față de acest agent economic. Republica Moldova nu are bani să achite pentru cei care în 2013 veneau în mod fraudulos, chipurile, să investească. Ei au peste 22 de milioane de lei datorie”, a declarat premierul Chicu.

Citește și: Datorii de peste 22 milioane de lei a „Avia Invest”. AAC solicită intentarea dosarului de executare pentru neplata datoriei

Șeful Guvernului nu a ratat să acuze Guvernul condus de Maia Sandu de reeșalonarea datoriilor „Avia Invest” acumulate din 2013 până în 2019, deși aceasta susține că acuzațiile sunt minciuni și a anunțat că îl va acționa pe premierul Chicu în judecată.

„În iulie 2019, când țara era gestionată de alt Guvern, având o datorie de 118 milioane „Avia Invest” a primit acordul de reeșalonare a datoriilor, deși atunci trebuia de declanșat procedura de insolvabilitate. Pentru cei care nu știu, declararea insolvabilității este motiv de reziliere a contractului de concesiune”, a mai declarat Ion Chicu.

Amintim că, săptămâna trecută, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon anunța că aeroportul din Chișinău va reveni în gestiunea statului în următoarele săptămâni, iar principalul motiv ar fi legat de o posibilă intrare în insolvabilitate a companiei Avia-Invest, gestionara obiectivului, pentru datorii neachitate.

În timp ce președintele făcea aceste anunțuri, „Avia Invest” emitea un comunicat prin care anunța investiții de sute de milioane.

Citește și: Avia Invest anunța investiții de sute de milioane în aeroport chiar în timp ce Dodon promitea că obiectivul va reveni în gestiunea statului

„Unul dintre fondatorii Avia Invest a decis să acorde un împrumut substanțial pentru achitarea tuturor datoriilor curente care au apărut din cauza pandemiei și stopării, aproape în totalitate, a activității Aeroportului Internațional Chișinău, dar și pentru stingerea restanțelor istorice, care s-au format nu din vina Avia Invest. De asemenea, compania Avia Invest informează despre semnarea unui acord de alocare a mijloacelor bănești în sumă de 170 milioane de euro cu investitorii, care vor fi accesibili în următoarele 30 de zile”, se menționează în comunicat companiei.

Potrivit sursei, banii vor fi investiți „pentru construirea unui nou terminal de pasageri, al unui terminal de mărfuri, finalizarea construcției unei noi piste de decolare-aterizare, extinderea parcării auto, amenajărilor ș.a”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here