luni, mai 18, 2020


Mihai Murguleț consideră ilegal decretul de eliberare din funcția de judecător

Autor: , in Justiție , - 16:13

Fostul judecător Mihai Murguleț, membru al Asociației Vocea Justiției și al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, consideră ilegal decretul prin care a fost eliberat din funcție.

„Consiliul Superior al Magistraturii nici măcar nu a propus președintelui Republicii Moldova eliberarea mea din funcție. Respectiv, președintele a semnat acel decret. Temeiul indicat de dumnealui este faptul că mi-au expirat împuternicirile, nici nu pentru că am comis ceva, dar doar pentru că mi-a expirat mandatul de cinci ani”, a explicat Mihai Murguleț într-un interviu pentru IPN.

Fostul judecător susține că a contestat hotărârea Consiliului Suprem al Magistraturii prin care a rămas fără funcție. El crede că decizia CSM din 16 mai a venit „doar pentru faptul că nu a vrut să se supună unor eventuale indicații de la vicepreședintele judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, despre care spune că este una dintre persoanele care beneficiază de „umbrela politică” din partea șefului aparatului președintelui, responsabil pe domeniul justiției.

Mihai Murguleț consideră a devenit incomod sistemului pentru că a optat pentru independența justiției și pentru că promovează pe interior acest fapt. „Evident, acest lucru deranjează, deoarece unele persoane își pierd din influență și oarecum sistemul nu prea are nevoie de astfel de oameni”. Potrivit fostului magistrat, toate evenimentele care au dus la demiterea sa au avut loc în cadrul unei cooperării dintre mai mulți judecători, care fac parte din același grup de interese.

Fostul judecător spune că justiția în țară nu este reformată deoarece nu există voință politică. Potrivit lui, în statele unde reformele au fost implementate, cum ar fi România, unde s-a ajuns la un nivel cu mult mai înalt al calității justiției, la momentul potrivit a fost un larg consens pentru a reforma justiția.

Mihai Murguleț consideră că ,pentru a schimba cumva lucrurile, într-un termen cât mai scurt, ar trebui ca toți funcționarii să fie angajați în funcție după evaluări, criterii și garanții sociale mai lărgite. Acesta optează pentru o evaluare din exterior a judecătorilor sau a funcționarilor care asigură funcționalitatea justiției. „Cu siguranță, dacă în sistem vor rămâne doar acele persoane care își pot justifica toate averile și justifica inclusiv toate soluțiile pe dosar, probabil lucrurile se vor mișca înainte”, conchide acesta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *