Foto: screenshot

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au anunțat că înregistrarea video în care apar ex-președintele PDM, Vlad Plahotniuc, șeful statului Igor Dodon și Serghei Iaralov, unul dintre apropiații lui Plahotniuc, prezintă interes. Astfel, i-au solicitat deputatului Iurie Reniță să înainteze un denunț oficial.

Potrivit lui Iurie Reniță, cei trei discutau despre transmiterea unei sume de bani de către Plahotniuc lui Igor Dodon, prin „Costea” și „Cornel”. Parlamentarul presupune că este vorba despre democratul Constantin Botnari și socialistul Corneliu Furculiță, iar banii ar fi fost pentru salarizarea angajaților Partidului Socialiștilor.

Potrivit PG, până în prezent, deputatul Iurie Reniță nu a depus niciun denunț în privința celor declarate și publicate în cadrul briefing-ului de presă de azi.

„La momentul de față, deputatul Iurie Reniță nu a adresat vreun denunț, iar doar în baza imaginilor prezentate de către acesta, Procuratura nu poate legal să se autosesizeze pentru că nu cunoaște cât de veridice sunt, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări”, menționează reprezentanții Procuraturii Generale.

Însă, potrivit instituției, acest caz prezintă interes:

„Reieșind din interesul pe care-l prezintă acest caz, Procuratura solicită deputatului Iurie Reniță, să înainteze un denunț oficial, conformat cerințelor legale și să contribuie la investigare”.

Instituția spune că „dacă nu fac pentru PR sau în favoarea unor grupuri de interese, trebuie să o facă în conformitate cu Codul de procedură penală, adresându-se către organul de urmărire penală competent”.

„Dacă denunțătorii unor infracțiuni își doresc cu adevărat consecințe de ordin juridic de la acțiunile lor și nu o fac doar pentru PR sau în favoarea unor grupuri de interese, trebuie să o facă în conformitate cu Codul de procedură penală, adresându-se către organul de urmărire penală competent, conformând actul de sesizare după formă și conținut cerințelor legii, fapt ce trebuie să fie cunoscut de către toți, în special, de către un membru al legislativului”, au menționat reprezentanții PG.

Vezi și:( VIDEO) Reniță prezintă o secvență video cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov și „sacoșa neagră cu presupusele 600-800 de mii de euro pentru PSRM”

Conform art.262 alin.(5) Cod de procedură penală, examinarea sesizărilor în privința Președintelui Republicii Moldova și examinarea infracțiunilor de către acesta se face de către Procurorul General sau de către un procuror desemnat de el.

Șeful statului susține că sevența video publicată astăzi, în care apare și el, sunt trucate. Igor Dodon afirmă prin acest episod „oligarhia continuă să se răzbune pentru faptul că a fost fugărită de la putere”, iar deputatul Iurie Reniță, cel care a publicat înregistrarea, este un „instrument” căruia i-au fost livrate imaginile. „A devenit clar că Reniță a fost o conservă oligarhică infiltrată în blocul ACUM, care mai întâi a lovit în integritatea blocului, iar acum face alte servicii pentru oligarhi”, consideră președintele. Acesta spune că tactica sa a fost să îi dea senzația lui Plahotniuc că are o colaoorare cu el, pentru a întinde momentul ca să poată acționa „deschis și direct” și sa scoată țara din captivitatea lui.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here