Raport BNM: Rata anuală a inflației își va continua tendința de scădere

Autor: , in Economic / 18 mai, 2020, 20:59

Rata anuală a inflației își va continua în perioada următoare tendința de scădere. Concluzia se regăsește în ultimul raport asupra inflației al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, Comitetul executiv al BNM a aprobat Raportul asupra inflației nr. 2, 2020. Acesta a fost elaborat în baza evoluției economice din Republica Moldova și la nivel global, recentele informațiii macroeconomice din mediul intern și cel extern și reflectă dinamica inflației. De asemenea, raportul prezintă prognoza inflației pe termen mediu și deciziile de politică monetară.

Astfel, rata anuală a inflației își va continua în perioada următoare tendința de scădere, care este determinată, în mare parte, de presiunile dezinflaționiste asociate cererii agregate și de reducerea prețurilor la produsele petroliere și materiile prime pe piața internațională. Totodata, aceste presiuni vor fi atenuate de condițiile meteorologice și ajustarea valorii monedei naționale față de principalele valute de referință. Impactul generat de eventualele distorsiuni ale canalelor de distribuție și a ofertei ramâne incert.

Rata anuală a inflației, începând cu primul trimestru de prognoză, se va diminua încontinuu până la sfârșitul anului curent până la un nivel minim de 3,5% în trimestrul IV 2020 și trimestrul I 2021. Ulterior, va crește ușor în trimestrul II 2021 până la un nivel maxim de 4,6 la sută, după care se va diminua din nou.

Pe întreg orizontul de prognoză, inflația se va menține în cadrul intervalului din jurul țintei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X