Air Moldova susține că un credit de 2 milioane de euro pe care l-a contractat de la o bancă comercială din Rusia a fost blocat nejustificat la o bancă comercială din Republica Moldova. Potrivit reprezentanților companiei, acești bani urmau să fie folosiți pentru stingerea datoriilor față de creditori, în special față de firma concesionară a aeroportului din Chișinău, Avia Invest, care ar fi putut achita datoria pe care o are față de Autoritatea Aeronautică Civilă și, astfel, să evite insolvabilitatea. Dat fiind scopul statului de a cauza insolvabilitatea Avia Invest și rezilierea contractului de concesiune, spun reprezentanții Air Moldova, compania lor a nimerit în centrul acestui conflict, iar activitățile sale operaționale au fost practic oprite după blocarea banilor împrumutați din Rusia.

Citește și: Chicu îl numește „coțcar” pe acționarul principal Avia Invest, care cere despăgubiri de 885 de milioane de euro de la Guvern (VIDEO)

2 milioane de euro, blocați pe un cont bancar în Moldova

„Cedem că blocarea celor 2 milioane de euro constituie un abuz în adresa dispunerii libere de propriile mijloace financiare. Transferul sumei de 2 milioane de euro a fost posibilă grație aprobării tranzacției bancare de către Banca Națională a Federației Ruse, dar și de către Banca Națională a Moldovei, care s-au preocupat de securitatea raporturilor juridice bancare. Banca Națională a FR n-ar fi riscat cu securitatea raporturilor bancare în favoarea satisfacerii unor interese private din R. Moldova. Nici destinația sumei de creditare nu poate fi pusă sub semnul întrebării. Obiectivul nostru este cel de stingere a datoriilor în primul rând către Avia Invest”, a declarat Mariana Șargarovschi, jurista companiei.

„Air Moldova se află în confuzie totală și nu-și poate explica conduita factorilor de decizie din R. Moldova”, a spus reprezentanta companiei în cadrul unei conferințe de presă.

Air Moldova: Blocarea banilor a fost regizată

Aceasta a făcut trimitere la declarațiiile politice de după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 14 mai 2020, potrivit cărora statul va depune toate eforturile pentru revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea sa, iar una dintre filiere este declararea insolvabilității concesionarului Avia Invest.

„Acest lucru ne facem să fim convinși că blocarea celor 2 milioane de euro de către BC Moldova Agroindbank a fost regizată în mod clar, pentru a se atinge scopul de cauzare a insolvabilității Avia Invest. Mișcarea tactică a fost făcută pentru a nu admite posibilitatea companiei Air Moldova de a stinge datoria sa în raport cu Avia Invest, întrucât ar fi existat pericolul iminent ca Avia Invest să achite datoria către Autoritatea Aeronautică Civilă”, a explicat juristul Air Moldova.

„Air Moldova condamnă vehement acțiunile politicului asupra business-ului, care creează artificial obstacole în activitatea agenților economici și cere încetarea acțiunilor ilegale”, a adăugat Mariana Șargarovschi.

„Suntem în mijlocul unui conflict politic”

Potrivit directorului pentru dezvoltarea comercială Air Moldova, Iurii Cramarenco, în jurul companiei cu peste 450 de angajați se întâmplă „lucruri stranii”.

„Acum când activitatea e practic sistată, administrația a decis să se împrumute. Am luat credit la o bancă din Rusia, dar nu putem folosi banii pentru a ne onora obligațiunile față de creditori. Explicația formală este suspiciunea asupra originii banilor. Autoritățile statului, în timp de 5 zile lucrătoare, vor examina subiectul. Domnilor, este vorba de un credit. E o acțiune absolut transparentă, care nu poate provoca dubii. E o bancă comercială. Toate documentele există, banii sunt pe cont. Care e motivul refuzului?”, se întreabă Cramarenco.

„Potrivit informaților din presă și societate, ne-am pomenit în centrul unui conflict politic. Avem o mare rugăminte mare – nu ne încurcați și dați-ne voie să lucrăm în așa fel încât să ieșim demn din această criză profundă. Întotdeauna am onorat obligațiunile cu demnitate, inclusiv când operăm zbourile pentru a întoarce cetățenii acasă. Vrem să facem același lucru față de creditorii noștri. Rugăm să nu folosiți compania Air Moldova în jocuri de business”, a mai spus reprezentantul companiei aeriene.

Amintim că prim-ministrul Ion Chicu a anunțat luni dimineață că Guvernul va începe procedura de insolvabilitate a companiei „Avia Invest”, iar acest lucru înseamnă rezilierea contractului de concesionare.

La scurt timp, „Komaksavia Airport LTD”, care deține 95% din acțiunile Avia Invest, a afirmat că autoritățile întreprind un atac raider la nivel de stat în raport cu Avia Invest.

Săptămâna trecută, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon anunța că aeroportul din Chișinău va reveni în gestiunea statului în următoarele săptămâni, iar principalul motiv ar fi legat de o posibilă intrare în insolvabilitate a companiei Avia-Invest, gestionara obiectivului, pentru datorii neachitate.

În timp ce președintele făcea aceste anunțuri, „Avia Invest” emitea un comunicat prin care anunța investiții de sute de milioane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here