Foto: MECC

Lucrările de renovare a școlilor de circumscripție continuă pe 11 șantiere, iar până la începerea noului an de studiu vor fi reconstruite alte șase instituții de învățământ general. Procesul de renovare a școlilor este monitorizat de Instituția Publică „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” și implementat prin proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și finanțat de Banca Mondială.

Potrivit ministerului, de comun cu Banca Mondială a fost dispusă redirecționarea unor investiții pentru a asigura instituțiile de învățământ din republică cu tehnica necesară asigurării procesului educațional la distanță.

Totodată, continuă instruirea instruirea cadrelor didactice de sprijin și a psihopedagogilor, ca activitate PRIM, menită să consolideze procesul educațional prin asigurare unei durabilități educației incluzive. Instruirile vor avea loc la distanță până la finele anului în curs, în prezent echipa PRIM fiind concentrată pe elaborarea modului de predare.

Formările cadrelor manageriale și a celor didactice, preconizate pentru această vară, au fost transferate pentru anul 2021.

„Investițiile în educație sunt de o valoare reală. Pe termen lung, acestea vor genera formarea unor generații bine instruite, capabile să contribuie la dezvoltarea și modernizarea țării, iar pe termen scurt, prin transformare și renovare, școlile devin o reală forță de motivare a generațiilor în creștere. Procesul educațional devine atractiv, datorită implementării tehnologiilor moderne, instruirii și formării cadrelor didactice, implementării unor viziuni și concepte educaționale în conformitate cu standardele internaționale.

Volumul investițiilor în reconstrucția, renovarea și modernizarea instituțiilor de învățământ general din Republica Moldova, prevăzut în Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova”, este unul fără precedent. Școlile de circumscripție încă nu au cunoscut un proces atât de amplu de transformare”, a declarat ministrul Igor Șarov.

PRIM este un împrumut investițional, finanțat de Banca Mondială. Proiectul este implementat în perioada aprilie 2013 – iunie 2020. În cadrul PRIM, au fost preconizate următoarele acțiuni: reabilitarea infrastructurii şcolilor de circumscripție și dotarea lor conform standardelor de asigurare a calităţii, elaborate de către MECC; implementarea unui sistem modern de formare a directorilor de şcoală şi a cadrelor didactice; modernizarea Sistemului Informațional de Management în Educație (SIME), care va contribui la elaborarea politicilor bazate pe informații curente şi veridice în domeniul educației; consolidarea sistemului de testare și evaluare, inclusiv participarea consecutivă şi continuă a Republicii Moldova la Programul Internațional de Evaluare a Elevilor (PISA).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here