Magistrații Curții Constituționale au declarat inadmisibilă cererea magistratului constituțional Vladimir Țurcan privind revizuirea hotărârii prin care a fost demis de la șefia Înaltei Curții. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de magistrați.

Curtea reține că președintele Curții poate reprezentă Curtea doar cu împuternicirea plenului, grație votului de încredere oferit de plenul Curții Constituționale prin alegere și amintește că face incident un interes al statului cum ar fi garantarea autorității și imparțialității justiției constituționale, iar un președinte care s-a comportat într-un mod care nu exclude influența din afară asupra sa și care nu s-a asigurat de păstrarea secretului voturilor exprimate poate periclita buna-desfășurare a procesului de exercitare a justiţiei constituționale.

În decizie se arată că, „funcția de președinte al Curții Constituționale, care este o funcție de înaltă demnitate publică, nu este doar una onorifică, ci implică și protejarea intereselor generale ale instanței de jurisdicție constituțională. Este necesară, așadar, existența unei legături speciale de încredere și loialitate între judecătorii Curții și președintele ei. Astfel, pierderea încrederii acordate președintelui Curții Constituționale de majoritatea judecătorilor constituționali are drept efect încetarea mandatului de Președinte al Curții Constituționale. Singurul criteriu de eligibilitate a președintelui Curții este votul de încredere al majorității sau al celui mai mare număr dintre judecătorii constituționali”.

Curtea notează că calitatea de președinte al Curții Constituționale nu este un drept garantat de statutul de judecător constituțional. Această funcție reprezintă un „mandat” încredințat de Plenul Curții Constituționale care poate fi revocat, respectându-se aceeași procedură în care a fost acordat, se arată în decizie.

La începutul lunii mai, Vladimir Țurcan a contestat demiterea sa din funcția de președinte al Curții Constituționale. Magistratul a depus o sesizare la Curte prin care cere plenului să anuleze actul prin care a fost demis, dar și a celui prin care Domnica Manole a fost aleasă președintă a Înaltei Curți.

Precizăm că Vladimir Țurcan a fost demis de la conducerea CC în luna aprilie, într-o ședință a plenului CC inițiată de judecătorii Liuba Șova și Nicolae Roșca. Drept motiv pentru demitere a servit convorbirea telefonică avută cu președintele Igor Dodon, care l-ar fi sunat să afle din „prima sursă” despre decizia CC de suspendare a legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului.

Țurcan a fost demis prin vot de neîncredere, iar în locul lui a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here