Sursa foto: procuratura.md

Curtea Constituțională (CC) va examina joi, 21 mai, o sesizare din septembrie 2019 a mai multor deputați democrați, prin care au cerut controlul constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură, a Hotărârii Parlamentului din 30 iulie 2019 privind înaintarea candidaturii la funcția de Procuror General interimar și a Decretului prezidențial din 31 iulie 2019 privind desemnarea lui Dumitru Robu în această funcție.

Potrivit lui Igor Dodon, Curtea va decide mâine dacă procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a ajuns legal în această funcție.

Contactat de Cotidianul.MD, unul dintre autorii sesizării, Sergiu Sîrbu, a declarat că această afirmație este un fals și că, din contra, dacă Curtea va declara neconstituționale normele examinate, Alexandr Stoianoglo va căpăta mai multă independență în funcție.

Citește și: Chicu îl laudă pe Stoianoglo pe Facebook, amintind de procesul „decriminalizării și dezoligarhizării țării”

Cine a depus sesizarea

Sesizarea a fost depusă la data de 23 septembrie 2019 de către deputații fracțiunii Partidului Democrat – Pavel Filip, Dumitru Diacov, Vladimir Cebotari, Serghei Sîrbu, Igor Vremea, Alexandru Jizdan, Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Corneliu Padnevici, Nicolae Ciubuc, Eleonora Graur și Vasile Bîtcă.

Majoritatea autorilor sesizării (cu excepția lui Pavel Filip, Dumitru Diacov, Igor Vremea, Alexandru Jizdan și Nicolae Ciubuc) au părăsit, între timp, Partidul Democrat, aderând la grupul parlamentar Pro Moldova.

Dodon: Se dorește înlăturea lui Stoianoglo

„Joi, la Curtea Constituțională va fi examinată o sesizare interesantă. Despre anularea unor modificări de Lege, în baza cărora a fost ales Stoianoglo la funcția de Procuror General. Înțelegeți de ce se face? Iar pe 25 mai, în judecată va fi examinată sesizarea unui candidat, care a participat atunci la concurs. El va cere anularea concursului în baza căruia a fost ales Stoianoglo”, a declarat Igor Dodon marți seara.

„După ce procurorul s-a apucat de lucru, această grupare mafiotă, știind că nu se poate înțelege cu el, încearcă prin Curtea Constituțională, pe de o parte, și pe de altă parte, prin judecată, să-l înlăture pe Stoianoglo”, a spus șeful statului.

Vezi și: (VIDEO) Stoianoglo: Plahotniuc a beneficiat de peste 100 de milioane de dolari din jaful din sistemul bancar

Sîrbu: Sesizarea n-are legătură cu Stoianoglo. Dimpotrivă, demiterea sa ar putea fi o misiune mult mai complicată

Unul dintre autorii sesizării, deputatul Sergiu Sîrbu, spune că aceasta, depusă în septembrie 2019, nu are nicio legătură actualul procuror general, care a fost numit în noiembrie 2019.

„E un fals, pentru că hotărârile Curții au efect pentru viitor, și nu retroactiv. Astăzi procurorul general poate fi demis prin elemente subiective. Dacă se declară neconstituționale prevederile din sesizare, atunci acest procuror general devine cu adevărat independent”, a spus deputatul pentru Cotidianul.MD.

„Această decizie poate să-l ajute pe Stoianoglo, deocarece procedura de demitere va fi una mult mai complicată. Astăzi Stoianoglo poate fi ușor demis de șeful statului și Ministerul Justiției, conform procedurii actuale”, declară Sîrbu.

Citește și: (VIDEO) Mesajul lui Morari către Stoianoglo: Sunteți incompetent și ghidat de Popov, sau conștient faceți?

Ce solicită deputații

„Noi am cerut verificarea constituționalității Legii Procuraturii ce ține de numirea unui procuror general interimar și ce ține de desfășurarea concursului pentru alegerea procurorului general, ce ține de posibilitatea de demitere a procurorului general. Din toate aceste elemente a fost practic exclus Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), și în acest caz considerăm că se încalcă Constituția când CSP-ul, ca organ de autoadministrare, nu e implicat în proces. Totodată, constatăm că procedura de demitere încalcă indepedența procurorului”, ne-a spus Sergiu Sîrbu.

Potrivit lui, dacă magistrații constituționali vor da curs argumentelor invocate în sesizare, noile reglementări se vor aplica pentru viitorii procurori generali.

„Nu are nicio legătura cu Stoianoglo. Nu contestăm numirea lui Stoianoglo, nu contestăm decretul de numire a lui Stoianoglo. Noi cerem controlul constituționalității doar a unor prevederi din legea ce ține de numirea interimatului, ce ține de desfășurarea concursului și ce ține de demitere. Această decizie nu are cum să aibă efect asupra domnului Stoianoglo. Ea va avea efect pentru viitorul concurs al unui viitor procuror general”, a mai spus actualul deputat Pro Moldova.

Curtea Constituțională va începe examinarea sesizării mâine, 21 mai, de la ora 10:00.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here