Sursa foto: axatc.ro

Cabinetul de miniștri a probat Programul de reparație a drumurilor publice naționale și Programul de reparație și întreținere periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor, din bugetul de stat urmând a fi alocate 1,375 miliarde lei.

Deși creditul de împrumut cu Federația Rusă în valoare de 200 de milioane de euro a fost anulat de Curtea Constituțională și nu se cunoaște dacă rușii vor dori să negocieze alt acord, Guvernul de la Chișinău a decis să meargă pe programele privind reparația drumurilor, care urmau a fi realizate din banii împrumutați de la ruși.

Astfel, Programul de reparație a drumurilor publice naționale prevede cheltuieli în valoare de 250 milioane lei, pentru reparația a 86,3 km de drumuri publice naționale, iar pentru activitățile din cel de-al doilea Program s-a decis alocarea a 1,125 miliarde lei.

Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii susțin că, activitățile planificate în cadrul celui de-al doilea program presupun îmbunătățirea a 906 km de drumuri din circa 900 localități din republică, sectoarele fiind selectate conform propunerilor Autorităților Publice Locale de nivelul I.

Tot MEI declară că pentru determinarea volumului alocațiilor au fost utilizați coeficienți în funcție de numărul populației primăriei/comunei, iar la selectarea sectoarelor de drum, prioritate vor avea sectoarele care asigură conexiunea cu instituțiile de menire socio-culturală (școli, grădinițe, instituții medicale), conexiunea către agenți economici care oferă servicii populației, accesul de la rețeaua drumurilor publice către localități, numărul populației beneficiari ai drumului.

Amintim că, atât președintele Igor Dodon, cât și premierul Ion Chicu, declarau anterior că în 2020 Republica Moldova va fi transformată în șantier, reparația și întreținerea drumurilor urmând a fi realizată din creditul de 200 de milioane de euro pe care Guvernul l-a agreat cu Federația Rusă. Acordul votat de majoritatea parlamentară PDM-PSRM a fost, însă, anulat de Curtea Constituțională, care a constat mai multe încălcări. Deși cei doi și-au manifestat intenția ca Guvernul de la Chișinău să renegociere acordul cu rușii, nu se știe dacă Moscova va accepta.

De menționat că, premierul Chicu anunța marți, 19 mai, că deficitul bugetar al țării ar putea depăși în acest an 20 de miliarde de lei. Anterior, acesta vorbea despre un deficit în valoare de 16,2 miliarde de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here