Inițiativa legislativă a socialiștilor prin care se propune modificarea Codului Electoral astfel încât președintele Republicii Moldova să nu mai fie obligat să renunțe la calitate de membru de partid înainte ca mandatul său să fie validat de Curtea Constituțională a primit aviz pozitiv din partea Comisiei juridice, numiri și imunități. Avizul a fost aprobat cu votul deputaților PDM și PSRM, în timp ce deputații din opoziția parlamentară au catalogat votul drept o „capodoperă” pe cale să încalce Constituția.

Inițiativa legislativă prin care socialiștii propun abrogarea din Codul Electoral al aliniatului care prevede că până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de președinte al Republicii Moldova prezintă Curții Constituționale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic și nu îndeplinește nicio altă funcție publică sau privată, a fost avizată de Comisia juridică cu voturile deputaților PDM și PSRM.

Socialiștii au decis să modifice Codul Electoral în Parlament, la moment majoritatea parlamentară având 52 de voturi, chiar dacă în 2017, când socialistul Vlad Bătrîncea a cerut interpretarea acestei sintagme, magistrații au pronunțat o hotărâre prin care au recunoscut constituțional textul respectiv.

Deputatul fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, este de părere că democrații și socialiștii ar putea adopta o lege de modificare a Codului Electoral, care încalcă hotărârile Curții Constituționale și, în fond, prevederile Constituției.

„Încă o ”capodoperă” din partea majorității PSRM-PDM de la ședința Comisiei juridice de astăzi. Deși Curtea Constituțională a spun expres că ”(…) Președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid” (Hotărârea nr.35/2017), membrii Comisiei juridice decid să susțină modificarea Codului electoral pentru a permite președintelui Republicii Moldova să fie membru de partid. Având în vedere că anterior PSRM a contestat la Curtea Constituțională interdicția legală cu privire la calitatea de membru de partid a șefului statului și Curtea le-a respins sesizarea, deduc că PSRM împreună cu PD; adoptă în mod deliberat o lege care încalcă hotărârile Curții Constituționale și, pe cale de consecință, încalcă prevederile Constituției”, a reacționat deputatul PAS.

Amintim că, la 12 decembrie 2017, Curtea Constituţională a pronunțat hotărârea prin care a recunoscut constituțional textul respectiv.

Astfel, odată cu învestirea lui Igor Dodon în calitate de președinte al țării acesta a renunțat la statutul de membru al PSRM, Totuși, în continuare, acesta s-a autoproclamat lider informal al PSRM.

În 2017 socialistul Vlad Bătrîncea a cerut interpretarea acestei sintagme, care pe atunci se regăsea în alineatul (2) al articolului 112 din Codul electoral al Republicii Moldova nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here