Sursa foto: adevarul.ro

Magistratul Curții Constituționale, Vladmir Țurcan, a fost recuzat de la examinarea sesizării privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură, a Hotărârii Parlamentului privind înaintarea candidaturii la funcția de Procuror General interimar și a Decretului prezidențial privind desemnarea lui Dumitru Robu în această funcție.

Cererea de recuzare i-a aparținut deputatului Sergiu Sîrbu, autor al sesizării.

Potrivit deputatului Pro Moldova, Vladimir Țurcan a fost deputat (n. r. – din fracțiunea PSRM) în perioada în care actele contestate au fost examinate și votate în Parlament.

(VIDEO) Protest la Curtea Constituțională. Activistul Grigorciuc a venit cu un megafon și o pungă neagră

Sîrbu a declarat anterior pentru Cotidianul.MD că a cerut Curții „verificarea constituționalității Legii Procuraturii ce ține de numirea unui procuror general interimar și ce ține de desfășurarea concursului pentru alegerea procurorului general, ce ține de posibilitatea de demitere a procurorului general”.

„Din toate aceste elemente a fost practic exclus Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), și în acest caz considerăm că se încalcă Constituția când CSP-ul, ca organ de autoadministrare, nu e implicat în proces. Totodată, constatăm că procedura de demitere încalcă indepedența procurorului”, ne-a spus Sergiu Sîrbu.

Potrivit lui, dacă magistrații constituționali vor da curs argumentelor invocate în sesizare, noile reglementări se vor aplica pentru viitorii procurori generali.

„Nu are nicio legătura cu Stoianoglo. Nu contestăm numirea lui Stoianoglo, nu contestăm decretul de numire a lui Stoianoglo. Noi cerem controlul constituționalității doar a unor prevederi din legea ce ține de numirea interimatului, ce ține de desfășurarea concursului și ce ține de demitere. Această decizie nu are cum să aibă efect asupra domnului Stoianoglo. Ea va avea efect pentru viitorul concurs al unui viitor procuror general”, a mai spus actualul deputat Pro Moldova.

Vezi și: CC va examina constituționalitatea unor prevederi legate de Procuratură. Dodon: Se vrea înlăturarea lui Stoianoglo. Sîrbu: Nu e adevărat, din contra

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here