Parlamentul a decis, cu un vot „independent” salvator. La 1 noiembrie vom avea alegeri prezidențiale

Autor: , in Actualitate / Politic / 21 mai, 2020, 12:24

Majoritatea parlamentară a aprobat un proiect de hotărâre care prevede stabilirea alegerilor prezidențiale pentru 1 noiembrie 2020. Pentru acest proiect au votat 50 de deputați PDM și PSRM, dar și independentul Alexandru Oleinic.

În cadrul dezbaterilor din Parlament, deputații fracțiunii PAS au cerut ca data alegerilor să fie stabilită pentru 25 octombrie, argumentând că „cu cât mai repede stabilim data alegerilor, cu atât mai repede scăpăm de Dodon”, iar deputații Lilian Carp și Iurie Reniță au propus ca președintele să-și dea demisia, după ce în spațiul public au apărut secvențe video cu o sacoșă oferită de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Într-un final, democrații și socialiștii, ajutați de votul deputatului independent Alexandru Oleinic, au aprobat proiect de hotărâre care prevede stabilirea alegerilor prezidențiale pentru 1 noiembrie 2020.

Amendamentul deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, care a propus data de 25 octombrie drept duminică în care să fie desfășurate alegerile, n-a fost examinat. La întrebarea adresată președintelui Comisie juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, de ce 1 noiembrie și nu 25 octombrie, socialistul a răspuns cu un „de-atâta”, parafrazându-l pe președintele Igor Dodon.

În același timp, deputații Lilian Carp și Iurie Reniță au propus ca președintele să-și dea demisia, după ce în spațiul public au apărut secvențe video cu o sacoșă oferită de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Carp: Dându-i mită în „kuliok”, Plahotniuc l-a umilit pe Dodon în ultimul hal

„Igor Dodon trebuie să își depună demisia. Să își depună demisia, nu de onoare, pentru că onoare nu are. Sunt mai multe motive pentru care trebuei să demisioneze, printre care tergiversarea furtului miliardului. Noi timp de 5 luni am reușit să ridicăm imunitatea unor deputați implicați în schemă, dar voi nu ați făcut nimic, ați tărăgănat pentru că ați vrut să folosit acest dosar politic. Dodon a fost complice cu Plahotniuc de la bun început, de când a ieșit din PCRM. Au votat sistemul electoral mixt, au vândut profesorii turci, i-au răpit apoi i-au vândut pentru a fi curat, frumos, cu floricele la Președinția. Schemele de la Moldova Gaz, politica externă de izolare, tot sunt motive pentru demisie. Unde s-a văzut să ai doi vecini și niciodată să nu te vezi cu ei. Subordonarea personală a tuturor instituțiilor de stat e un alt motiv. De 6 luni nu înțelegem cine e prim-ministru. Impunerea monopolului și controlului Consiliului Audiovizualului, iar pe final avem operațiunea „kuliokul”. În orice stat în lume președintele își prezenta demisia. Dându-i mită în „kuliok” Plahotniuc l-a umilit în ultimul hal”, a declarat de la tribuna Parlamentului Lilian Carp.

Și deputatul Iurie Reniță i-a recomandat președintelui să demisioneze, iar deputaților democrați le-a solicitat să nu voteze pentru proiectul respectiv de hotărâre.

„Dragi colegi, nu știu dacă ”love story-ul” faimos al lui Diacov va mai dura mult. Vă asigur că este un proces inevitabil. Procesele care se întâmplă acum se fac din cauza voastră. Conștientizați și asumați-vă. Un viitor european este mai important decât un președinte care ne-a umilit pe toți. Merge și se salută cu animalele pe câmp, cu paza de corp prin arătură. El a pierdut realitatea”, a spus deputatul Reniță.

În replică, liderul PDM, Pavel Filip, i-a recomandat lui Reniță să nu își facă griji pentru formațiunea pe care o conduce, pentru că aceasta „s-a rupt de trecutul său și va avea o construcție autentică”.

„Mulțumesc de mesaj. Probabil a fost transmis de ex-liderul PDM, împreună cu video. PDM s-a rupt de trecutul său și va fi o construcție autentică. Nu ne purtați de grijă, noi ne vom descurca”, a comentat Filip.

Cât privește deputații din majoritatea parlamentară, atât socialistul Vlad Batrîncea, cât și democrat Dumitru Diacov, au avut critici la adresa opoziției parlamentare, declarând că încearcă să împiedice munca pe care o face Procuratura Generală, sub conducerea lui Alexandr Stoianoglo, în dosarul miliardului furat și al concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Alexandru Oleinic, votul salvator

„Se pare că pentru domnul Reniță președinte este domnul Plahotniuc. A ieșit înainte de a anunța procurorul general despre progresul în ancheta furtului miliardului și Aeroportul Internațional Chișinău și a prezentat niște informații toxice în spațiul public și cumva s-a uitat de mesajul procurorului general. Cine a mai ieșit pentru luare de cuvânt? Partidul Șor evident. Dar procurorul general a vorbit luni și despre ei, implicați în furtul miliardului și concesionarea Aeroportului. Întreaga societate trebuie să vorbească despre cele spuse de procurorul general, dar iată că ei promovează și răspândesc un fake de-al lui Plahotniuc”, a declarat Batrîncea.

Supus votului, proiectul de hotărâre a acumulat 49 de voturi, număr insuficient pentru aprobare. După câteva clipe în care opoziția spunea că proiectul nu a trecut, deoarece majoritatea pe baza prezenței de astăzi în plen constituie 50 de voturi, speakerul Zinaide Grecianîi a declarat că nu au fost numărate voturile în sectorul trei. Într-un final s-a dovedit că independentul Alexandru Oleinic a votat pentru respectivul proiect.

Mandatul președintelui Igor Dodon expiră la data de 23 decembrie 2020. Parlamentul are atribuția de a stabili, prin Hotărâre, data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Hotărârea adoptată de Parlament în ședința de astăzi va intra în vigoare la data de 15 august 2020.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X