joi, mai 21, 2020


Președinta Curții Constituționale explică: Mandatul lui Stoianoglo nu este afectat de decizia de astăzi

Autor: , in Actualitate Justiție , - 15:14

Decizia de astăzi a Curții Constituționale (CC), care a constatat neconstituționalitatea mai multe prevederi din Legea cu privire la Procuratură în partea ce ține de numirea procurorului general, nu afectează mandatul actualului șef al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo. Explicații în acest sens a oferit președinta CC, Domnica Manole.

Potrivit sursei, prin decizia de astăzi a CC, Procuratura devine mai protejată în independența și imparțialitatea sa față de eventualele influențe din partea Executivului.

„Constatarea CC privind neconstituționalitatea unor prevederi din art. 17 din Legea cu privire la Procuratură, care reglementează procedura de numire a procurorului general, nu afectează procedurile deja desfășurate pentru numirea procurorului general în funcție. Mandatul procurorului general actual nu este afectat în vreun fel. Din contra, Procuratura devine, odată cu pronunțarea acestei hotărâri, mai protejată în independența și imparțialitatea sa față de eventualele influențe din partea Executivului. Nu o comisie a Executivului este cea care va stabili cu titlu obligatoriu candidaturile pentru funcția de procuror general și nu o comisie a Executivului va fi cea care îl va putea demite pe procurorul general”, a explicat Domnica Manole.

Cât privește prevederile din Legea cu privire la Procuratură în partea ce ține de numirea procurorului general declarate neconstituționale, Manole a explicat că Curtea a considerat că implicarea Comisiei instituite de Ministerul Justiției pentru selectarea procurorului general contravine Constituției.

De asemenea, s-a constata că prin competența oferită Comisiei de evaluare a activității procurorului general rolul Consiliului Superior al Procurorilor este afectat, fiind introdus un mecanism apt să pericliteze independența procurorilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *