vineri, mai 22, 2020


Chicu vrea revenirea la județe, „Unirea cu UE” și procurori și vameși europeni; Se adresează și celor din PAS și Platforma DA

Autor: , in Politic Populare , - 10:07

Premierul Ion Chicu își dorește o reformă administrativ-teritorială precum cea de până în 2003, cu județe, precum și aducerea unei misiuni în Republica Moldova formată din judecători, procurori, specialiști anticorupție și vameși, care să contribuie la eradicarea corupției din țara noastră. În acest sens, el mizează pe susținerea actualei majorități parlamentare, precum și a PAS și a Platformei DA.

Într-o postare pe Facebook, Chicu deplânge nivelul scăzut al educației din Republica Moldova, care a dus la propagarea unor „aberații„ de genul „contaminare prin 5G” sau „cipizare prin vaccin”. În acest sens, el susține că „trebuie să schimbăm urgent lucrurile în țară”.

„În cel mai apropiat timp trebuie să schimbăm lucrurile astfel, încât să putem majora măcar de 3 ori salariile la pedagogi, medici și alte categorii de intelectuali, care pot să ne ”lumineze” țara și pe noi toți. Cât de neverosimil n-ar părea asta, dar e absoluit realistic. Trebuie voință și zero toleranță față de populism. Chiar mai mult, cred că și conjunctura politică este una favorabilă, dacă considerăm componența Parlamentului. Majoritatea parlamentară actuală, plus deputații din PAS și PPDA, înțeleg perfect situația în care a ajuns țara după 30 de ani de dezmăț”, scrie Chicu.

În acest sens, el a propus o serie de reforme, printre care reforma administrativ-teritorială după modelul celei din 2003, când Republica Moldova era împărțită în județe.

„Avem cel mai mare aparat administrativ local/per capita în toată Europa. Sute de primării cu mai puțin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei se cheltuie irațional pentru întreținerea a mii de funcționari. Cel mai grav, că nici serviciile prestate cetățenilor în asemenea circumstanțe nu au cum fi calitative. Firește, nici de-o autonomie financiară a APL nu poți vorbi, când în primărie ai mai puțin de 100 de oameni care lucrează, iar agenți economici 1-2. La Guvern este pregătit Conceptul acestei reforme, iar revenirea în 2023 la o structură administrativ-teritorială rațională (similară celei de până în 2003) este absolut imperativă”, menționează premierul.

O altă propunere a sa vizează „revoluția în justiție și sistemul organelor de drept”, după un model promovat anterior de blocul ACUM.

„Sistemul este absolut corupt și fără ”amputații nemiloase” șanse de izbândă nu avem. Ne trebuie ajutor extern și, din ce-am discutat deja cu mai mulți oficiali străini, un asemena suport e posibil de obținut. Experiența anilor 60 ai secolului trecut, cînd în Moldova a venit un corp de specialiști înalți în mai multe domenii (de exemplu, mai mulți extra-specialiști în medicină și agricultură din Georgia), poate fi replicată și acum. Dacă mai concret, cred că trebuie să aducem în țară temporar câteva zeci de specialiști (procurori, judecători, specialiști anticorupție, vameși, etc) germani/olandezi/scandinavi sau din alte țări europene dezvoltate, care ar ”alinia rapid epoleții noștri” la standardele europene, adică la ceea ce așteaptă oamenii din țară”, a mai menționat Chicu.

Planul său, format din mai multe puncte, care mai vizează, educația, infrastructura și agricultura, trebuie să se finalizeze cu „unirea cu UE”, care e „cea mai importantă” în opinia lui Ion Chicu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *