CSM bate alarma, după ce proiectul a fost aprobat în Parlament: Membri supleanți nu sunt în sistem

Autor: , in Actualitate / Justiție / Social / 22 mai, 2020, 20:45

După ce proiectul de lege care prevede că, pe perioada vacanței funcțiilor de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor,ar putea fi suplinite de membri supleanți, până nu vor fi aleși membrii de bază, a fost votat în Parlament în două lecturi, totuși, CSM anunță că membri supleanți nu sunt în sistem.

Potrivit CSM, la Adunarea Generală a Judecătorilor din 20 octombrie 2017 au fost aleși 2 membri supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii: Luiza Gafton de la Curtea Supremă de Justiție cu 298 de voturi și Anatol Pahopol de la Curtea de Apel Chișinău cu 256 de voturi.

Situația relatată de Consiliul Superior al Magistraturii:

„După demisia din propria inițiativă a judecătorului Alexandru Gheorghieș, din funcția de membru al CSM acesta a fost substituit cu membrul supleant Luiza Gafton, care a acumulat mai multe voturi la Adunarea Generală a Judecătorilor.

La 11 iulie 2019, membrul de drept al CSM, procurorul general Eduard Harunjen și-a dat demisia.

La data de 08 iunie 2019, Parlamentul a emis hotărârea pentru adoptarea Declaraţiei cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului Republica Moldova, după ce, la 09 august 2019, membrul supleant al CSM din rândul judecătorilor Anatol Pahopol a înregistrat la CSM cererea de demisie din funcția de membru supleant al CSM. Discuțiile privind retragerea cererii au fost refuzate de judecător.

Vezi și: Funcțiile vacante de membru al CSM ar putea fi ocupate de membri supleanți. Nemulțumirea instituției vizate

Totodată, la 27 septembrie 2019, a fost desfășurată Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia un grup de judecători au întreprins tentative de a revoca din funcție membrii judecători ai CSM. Aceste acțiuni au fost declarate anticonstituționale de către Președintele Comisiei de la Veneția dl Gianni Buquicchio.

Judecătorul Anatol Pahopol a participat la adunarea din 27 septembrie 2019, la care și-a dat votul pentru revocarea sa din funcția de membru supleant al CSM, motiv din care nu dispune de dreptul moral să pretindă desfășurarea activității în calitate de membru al CSM cu acest mandat.

Urmare a acestor acțiuni, unii membri ai CSM au întreprins măsuri de blocare a activității CSM, soldate cu înregistrarea la 20 noiembrie 2019 a cererii de demisie a membrului CSM Ion Postu ales din rândul profesorilor de drept titulari numit de Parlament.

În acest context, la 15 noiembrie 2019 a fost numit în funcția de ministru al justiției Fadei Nagacevschi, care, în calitate de membru de drept al CSM, a boicotat timp îndelungat ședințele Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin Hotărârea Parlamentului nr.183 din 19 decembrie 2019, a fost acceptată demisia membrului de drept al CSM, președintele Curții Supreme de Justiție Ion Druță.

Astfel, în situația faptică ce exista în justiție la acel moment, în lipsa membrilor de drept ai CSM, se impune concluzia că prin înregistrarea cererilor de demisie membrul CSM Ion Postu și membrul-supleant Anatol Pahopol au urmărit același scop – blocarea totală a activității Consiliului Superior al Magistraturii.

Drept urmare, în rezultatul acestor demisii și a blocajului activității CSM de către unii membri, ședințele CSM au devenit nedeliberative.

Este relevant și faptul că după desfășurarea Adunării Judecătorilor din 27 septembrie 2019, la care au fost revocați membrii CSM, judecătorul CA Chișinău Anatol Pahopol a participat la examinarea dosarelor, în ordine de contencios administrativ, în care era parte Consiliul Superior al Magistraturii, obiect al litigiului constituind Hotărîrea Adunării Generale a Judecătorilor din 27 septembrie 2019 privind revocarea membrilor CSM.

Implicit celor expuse, Consiliul Superior al Magistraturii relevă că, în locul membrului CSM numit de Parlament din rândul profesorilor de drept titular Ion Postu, prin Hotărîrea Parlamentului nr.53 din 17 martie 2020 a fost desemnat alt membru. Alegerea noului membru al CSM din rândul profesorilor de drept titulari numit de Parlament, a avut loc în lipsa Hotărîrii Parlamentului de acceptare a cererii de demisie a lui Ion Postu.

În acest context, membrii CSM din rîndul judecătorilor constată că la moment lipsesc membrii supleanți ai Consiliului, iar prevederile Legii nr.193 din 21 mai 2020 vor produce efecte doar pe viitor, or, judecătorul Anatol Pahopol, a demisionat din funcția de membru supleant al CSM, în baza cererii depuse, astfel, lipsind temeiul legal de a pretinde să activeze în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar prin participarea la acțiunile anticonstituționale din perioada septembrie – octombrie 2019, privind revocarea membrilor CSM s-a desconsiderat în fața comunității judecătorești”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X