Foto: agora.md

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că „Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât față de România, cât și față de cetățenii Republicii Moldova”. Declarația vine ca reacție la atacul de astăzi al premierului la adresa șefului delegației Parlamentului European la Comitetul de Asociere UE-Moldova, Siegfried Mureșan, și a României despre care spune că „geme de cea mai mare corupție din Europa”.

„Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât față de România, cât și față de cetățenii Republicii Moldova. Dar România trebuie să știe că nici Dodon, nici prim-ministrul lui nu reprezintă opinia oamenilor”, a declarat Maia Sandu.

În această ordine de idei, lidera PAS aduce scuze României, după declarațiile făcute de premierul Ion Chicu.

„Dodon a ajuns în fotoliul de președinte cu ajutorul unei grupări criminale conduse de Plahotniuc, iar Chicu e doar o slugă fidelă a lui Dodon. Regretăm comportamentul neadecvat al acestor personaje și cerem scuze pentru tupeul şi proasta lor educație. Sunt sigură că în curând vom scăpa de ambii”, a conchis Maia Sandu.

Menționăm că, ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat astăzi la sediul Ministerului Afacerilor Externe al României, iar ministrul român de externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică directă cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea, în urma unor afirmații „denigratoare la adresa României” făcute pe o rețea socială de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.

Vezi și: „Denigratoare și complet inacceptabile”. Reacția Ministerului de Externe al României privind declarațiile premierului moldovean Ion Chicu

„Declarațiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil”, se arată într-un comunicat al autorităților de la București.

Ministerul Afacerilor Externe a României apreciază că aceste declarații „denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.

„Suntem profund indignați de recidivele guvernării care își permite declarații denigratoare și o atitudine lipsită de respect față de România și considerăm periculoasă pentru țară permiterea aflării în continuare la guvernare a unor personaje cum sunt cele din fruntea Guvernului”, este opinia liderului Pro Moldova, Andrian Candu.

Prim-vicepreședintele Partidului Unității Naționale (PUN), Vlad Țurcanu, îl acuză pe Chicu de „românofobie”.

„Ca să fie clar care a fost dintotdeauna în Republica Moldova criteriul de bază la numirea unor funcționari în poziții importante: românofobia. În loc să se uite în grădina plină de buruieni pe care pretinde că o îngrijește, în care înflorește corupția și se zbat din greu o mulțime oameni necăjiți, unde peste o mie de cadre medicale au fost infectate cu Covid-19 din cauza incompetenței sale și a ministrei sale aiurite (n.r-Viorica Dumbrăveanu), Ion Chicu se răstește cu țâfnă la eurodeputatul Siegfried Mureșan, care încearcă să-l ajute să obțină bani de la Uniunea Europeană. Și ponegrește o țară, România, care îl sprijină pentru a îndrepta prostiile pe care le-a făcut. Așa-i când ajung în asemenea funcții oameni întâmplători. Nepregătiți, cum le place lor sa spună, dar despre alții. Știm cine le insuflă această superioritate găunoasă care nu se bazează pe nimic altceva decât pe disperarea de a se face utili. E reacția unor parveniți care simt că le vine sfârșitul. Nu le-a mai rămas mult”, a scris Vlad Țurcanu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, mișcarea politică UNIREA cere demisia premierului Ion Chicu și renunțarea la cetățenia română.

„În ultimele luni, Chicu s-a făcut de rușine în repetate rânduri prin acuzații la adresa bolnavilor de COVID-19 că fac “live-uri glamouroase” din spitale unde în loc de WC li se pune la dispoziție o căldare, după ce a atacat presa de Ziua Libertății Presei, Ion Chicu și-a dat din nou în petic, prin atacul furibund asupra europarlamentarului Mureșan. Toate acestea nu fac altceva decât sa prefațeze demisia iminentă a pandemicului Chicu și debarcarea pungașului Dodon”, este opinia membrilor mișcării politice UNIREA.

„Premierului Chicu, gânduri de la Nicolae Iorga: De ce să te miri că e neruşinat omul care s-a deprins cu ruşinea? Între păcătoşi, şiretenia e genialitate şi neruşinarea vitejie”, a scris pe Facebook președintele Platformei DA Andrei Năstase.

Și fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza i s-a adresat actualului prim-ministru.

„Domnule Chicu, de ce mi-ați „șters” comentariul la mesajul dumneavoastră legat de eurodeputatul Mureșan? Eu nu am spus că este o tâmpenie care putea să se nască doar într-un creier puțin (cum să zic?) diferit! Eu am spus doar că nu-mi vine să cred că ați scris dumneavoastră această prostie imensă. Știu, așa gândiți: ranchiunos, răutăcios, frustrant. Păstrați-vă sentimentele acolo, acasă, sub masă. Înțeleg, nu vă pasă ce gândește lumea despre dumneavoastră. E ok. Dar nu uitați, încă sunteți prim-ministrul unei țări căreia astăzi ia-ți făcut un deserviciu imens!”, este mesajul lui Sturza.

Declarațiile lui Chicu nu au fost trecute cu vederea nici de către deputatul fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco:

„Chicu a început ziua atât de bine. A vorbit despre necesitatea reformelor, inclusiv cea administrativ-teritorială și în educație. Valeriu Pașa s-a întrebat chiar dacă nu i-a spart nimeni contul. La scurt timp după postarea care a fost catalogată ca ”trezirea din somn de moarte”, a scris un mesaj mitocănesc și lipsit de eduație la adresa României, care a determinat – un lucru ieșit din comun – chiar și o reacție din partea Ministerului de Externe al statului vecin. Mă întreb și eu acum – totuși contul i-a fost spart la prima sau la a doua postare? Se pare că la prima. Or un om care îl slujește fără nicio remușcare la început pe Plahotniuc, iar apoi și pe Dodon, nu are cum cum să se schimbe peste noapte și să devină altfe”, este opinia lui Litvinenco.

Președintele PMP, europarlamentarul, Eugen Tomac este de părere că prim-ministrul moldovean Ion Chicu, care deține și cetățenia României, ar trebuie să fie lipsit de actul românesc.

„După atacurile de astăzi ale premierului moldovean Chicu la adresa României și a Uniunii Europene, cred că răspunsul nostru prompt trebuie să fie retragerea cetățeniei române. Nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic la Chișinău”, a reacționat Tomac.

Menționăm că Ion Chicu a venit cu o replică dură după ce Siegfried Mureșan a criticat modul în care Guvernul a gestionat criza COVID-19 și a implementat reformele.

„Stau și mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi. Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni…”, a scris șeful Guvernului.

Vezi și: Chicu îl numește „ratat” pe eurodeputatul Mureșan, care a afirmat că Guvernul eșuează la implementarea reformelor și criza COVID-19

„Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa?
Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal”, a mai scris Chicu pe Facebook.

Amintim că nu este prima oară când prim-ministrul îl critică pe Siegfried Mureșan.

La începutul lunii aprilie curent, Ion Chicu a întreabat cine este europarlamentarul Siegfried Mureșan, chiar dacă acesta ocupă funcția de președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

Acum o săptămână, Chicu l-a jignit din nou pe europarlamentar. „Face politică. Alt rost în viață nu și-a găsit”, a comentat oficialul moldovean.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here