Primarul de Iași, Mihai Chirica, a comentat atacul prim-ministrului moldovean, Ion Chicu, la adresa europarlamentarului, șeful delegației Parlamentului European la Comitetul de Asociere UE-Moldova, Siegfried Mureșan, și României. Chirica este de părere că prin declaraţiile de ieri premierul Chicu a jignit România, cetăţenii români, limba română, istoria comună, dar şi milioane de basarabeni care deţin cetăţenia română.

Edilul român spune, însă, că aceste declaraţii l-au făcut să-i iubească şi mai mult pe fraţii din Republica Moldova.

„Ne pare nespus de rău, domnule Chicu, vremelnic prim-ministru al Republicii Moldova, că ați ratat șansa de a rămâne, cât de puțin, în cartea de istorie a Moldovei. Dar nu suntem supărați, și știți de ce? Pentru că nu aveam și nu am avut așteptări de la domnia voastră. Cum poți să te superi pe un repetent la istorie că ia note mici? Dar bunul simț, tradițional, al tuturor românilor, oare unde este? Cum credeți că vă privesc românii din Basarabia, când ați jignit pe cei care au venit să-i ajute?”, spune primarul municipiului Iaşi într-o reacţie pe Facebook.

Citește și: Mesajul dur al senatoarei de Iași, către Ion Chicu: „Un mujic needucat, fără maniere diplomatice, cu limbaj grobian”

„Tot ce a făcut și va mai face România pentru cetățenii Basarabiei este pentru că această națiune este călcată în picioare de proprii ei conducători, este umilită și sărăcită, vândută la străini și, mai nou, jignită. Ați jignit România, românii, limba română, istoria noastră comună, moșii și strămoșii noștri, pe propria dumneavoastră mamă și pe copiii care-i aveți. Ați vorbit urât în limba română despre țara care, cu același grai, a întins o mână de ajutor. Și nu suntem o țară bogată, dar din puținul nostru am dăruit celor care au același sânge ca noi”, se mai arată în mesaj.

Chirica este de părere că prin declarațiile sale Chicu a jignit milioane de basarabeni care au și cetățenie română, au copii la școală și afaceri prospere în România și se uită cu mândrie la istoria comună.

„Nu ne-am supărat, căci nu merită atenția ceea ce ați spus despre noi toți, dar imaginați-vă cum ar fi fost dacă germanii din estul zidului Berlinului îi apostrofau pe germanii din vest? Oare ce înțelegeți de aici? Se pare că mai nimic. Nu suntem supărați, domnule Chicu, chiar dacă ne-am îmbolnăvit medicii, îngrijind pe ai noștri. Și știți de ce? Pentru că nu va dura foarte mult și dumneavoastră n-o să mai fiți nimic, dar absolut nimic, ci doar o pată roșie pe o floare albă – Basarabia. Închei aici și vă fac o mărturisire: m-ați făcut să-i iubesc și mai mult pe frații mei din Moldova”, conchide primarul municipiului Iaşi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here