Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoş Tudorache, consideră că atacul premierului moldovean, Ion Chicu, făcut la adresa eurodeputatului Siegfried Mureşan și României reprezintă o comandă politică venită de pe alte meleaguri.

„Mai sunt două zile până la termenul asumat de Guvernul de la Chişinău pentru a-şi îndeplini angajamentele şi pentru a debloca o nouă tranşă de sprijin financiar european. Şi ce face prim-ministrul Chicu? Nu ceea ce am fi aşteptat cu toţii, cetătenii moldoveni şi partenerii Republicii Moldova”, a scris Dragoş Tudorache pe pagina sa de Facebook.

Eurodeputatul susţine că Ion Chicu „e preocupat să jignească reprezentanţii Parlamentului European”.

„Şi, dacă tot şi-a luat elan, a considerat oportun să calce cu bocancii politici şi prin tragedia umană provocată de COVID-19 în ţara care îi stă alături, România. Asta e fie populism ieftin, fie o şi mai probabilă comandă politică venită de pe alte meleaguri. Republica Moldova este o ţară europeană. Cei care o conduc, aşa cum vremelnic o face domnul prim-ministru Chicu, nu au voie să uite asta niciodată, mai ales atunci când comunică”, a mai spus Tudorache.

Menționăm că, ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat vineri la sediul Ministerului Afacerilor Externe al României, iar ministrul român de externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică directă cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea, în urma unor afirmații „denigratoare la adresa României” făcute pe o rețea socială de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.

„Declarațiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil”, se arată într-un comunicat al autorităților de la București.

Menționăm că Ion Chicu a venit cu o replică dură după ce Siegfried Mureșan a criticat modul în care Guvernul a gestionat criza COVID-19 și a implementat reformele.

„Stau și mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi. Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni…”, a scris șeful Guvernului.

Vezi și: Chicu îl numește „ratat” pe eurodeputatul Mureșan, care a afirmat că Guvernul eșuează la implementarea reformelor și criza COVID-19

„Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa?
Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal”, a mai scris Chicu pe Facebook.

Amintim că nu este prima oară când prim-ministrul îl critică pe Siegfried Mureșan.

La începutul lunii aprilie curent, Ion Chicu a întreabat cine este europarlamentarul Siegfried Mureșan, chiar dacă acesta ocupă funcția de președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

Acum o săptămână, Chicu l-a jignit din nou pe europarlamentar. „Face politică. Alt rost în viață nu și-a găsit”, a comentat oficialul moldovean.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here