Igor Munteanu felicită PNL România cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la fondare

Autor: , in Politic / 24 mai, 2020, 13:01

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, a felicitat Partidul Național Liberal din România cu ocazia aniversării a 145 de ani de la fondare.

Platforma DA a ratificat în aprilie 2018 un acord de colaborare cu PNL, cele două formațiuni politice fiind partenere și în cadrul PPE.

„Alături de PNL, Platforma DA face parte din familia Partidului Popular European (PPE), cea mai importantă familie politică a popularilor și creștin-democraților din Europa. Alături de PNL, Platforma DA a depus eforturi de mobilizare la vot a cetățenilor români din Republica Moldova, a activat toate resursele de care a dispus pentru a demonstra fermitate și atașament idealurilor care ne unesc ca două formațiuni politice înrudite, atât la alegerile europarlamentare din mai 2019, cât și la alegerile prezidențiale ale României din noiembrie 2019.

Am apreciat mult colaborarea cu Președintele Ludovic Orban, deputații PNL, europarlamentarii PNL și extraordinara garnitură de lideri regionali ai PNL, primari de comune și orașe PNL, aflați în topul dezvoltărilor urbane și economice ale României moderne, dar și ale Uniunii Europene, președinți de consilii județene, oameni de suflet și cu viziune. Cu efortul ambelor părți, parteneriatul PNL-Platforma DA a căpătat consistență strategică, loialitate și reziliență. Sunt străine de noi gesturile de fațadă și ipocrizie.

La 145 de ani de la înființarea primului partid național liberal (PNL) la 24 mai, 1875, sub conducerea lui Ion C.Brătianu (1875-1891), putem susține că faptele și ideile politice ale acestui partid au săpat cele mai importante evenimente din istoria modernă a României. Liberalismul, ca ideologie a eliberării de instituțiile feudale și obscurantismul otoman, a emancipat societatea vechilor principate valahe, iar PNL a devenit principala referință ideologică pe care s-a clădit România modernă. Nume ilustre ca D.C. Brătianu, D.A.Sturdza, Ion C.C.Brătianu, Vintilă I.C.Brătianu, I.G.Duca, au făcut istorie într-o perioada complicată în care națiunea a trebuit să ia decizii vizionare.

Principiul ”prin noi înșine” a mobilizat elitele și publicul progresist la atingerea idealului național de obținere a independenței de stat (1877), la ridicarea României la rang de regat (1881), la crearea României mari (1918), reforma agrară din 1921, adoptarea Constituției din 1923, relansarea economică după depresiunea globală din 1929-1933 și, nu în ultimul rând, la relansarea României ca stat european, capabil să readucă națiunea română după 1989 printre cele mai influente și respectate popoare ale Europei. Din 16 octombrie, 2019, liderul PNL, Ludovic Orban, a fost desemnat Primul Ministru al României într-o perioadă de responsabilitate maximă pentru sănătatea națiunii și viitorul economic al țării. Ar fi puțin să se spună că exemplul PNL-România ne inspiră și servește ca model de reușită politică pentru @platforma da din Republica Moldova.

Colegilor, prietenilor și partenerilor PNL pentru Basarabia, PNL Diaspora, vă transmitem felicitările noastre cordiale și aprecierea sinceră pe care o purtăm faptelor și ideilor voastre. #La mulți ani!”, se arată în mesajul lui Munteanu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X