După ce a stârnit indignare și dezacord la București prin declarațiile sale, Chicu s-a întâlnit cu ambasadorul României; Și-a exprimat „regretul”

Autor: , in Politic / Populare / 25 mai, 2020, 16:49

După comentariul care a stârnit o reacție de indignare și condamnare din partea Ministerului de Externe de la București, premierul Ion Chicu a avut luni o întrevedere cu ambasadorul român Daniel Ioniță, în cadrul căreia și-a exprimat „regretul pentru felul în care a fost interpretată” acea declarație. 

Chicu a declarat că în cadrul discuției a „reiterat gratitudinea pe care o avem față de poporul român pentru suportul oferit pe parcursul pandemiei COVID19. Acest suport a fost propus și a venit de la români pentru moldoveni necondiționat, reconfirmând relațiile prietenești dintre oamenii care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului”.

„Am discutat despre consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România, cadru de relații la care personal țin foarte mult și doresc să fie aprofundat. Acest parteneriat dintre două state independente și suverane trebuie să se bazeze pe respect reciproc și nu poate admite imixtiuni politice în treburile interne ale unui stat sau altul”, a punctat Chicu.

El a mai opinat „că acțiunile bazate pe preferințele politice ale exponenților partidelor aflate la putere într-un moment dat la București sau Chișinău, cu atât mai mult aprecierile publice privind nivelul de seriozitate sau performanță a unui guvern sau altuia, nu-și pot avea locul în relațiile și dialogul dintre două țări prietene”.

„Republica Moldova și România au încă foarte multe de făcut pentru a îmbunătăți viața oamenilor, care trăiesc în aceste două țări. Cred că cele mai mari restanțe în acest sens sunt la capitolul combaterea corupției, flagel care afectează enorm concetățenii mei din ambele țări. Despre amploarea acestui fenomen relatează organizații internaționale de specialitate, ambasadori acreditați în ambele capitale, Uniunea Europeană, etc”, a mai menționat premierul moldovean.

Chicu a mai ținut să-i exprime ambasadorului „regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrator în adresa României”.

„Am tot respectul și admirația pentru poporul român, care ca și cetățenii din Republica Moldova merită o viață cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluționarea problemelor în propria țară.

În cadrul întrevederii i-am mulțumit Domnului Ambasador pentru suportul de care Republica Moldova beneficiază din partea României pe dimensiunea integrării europene. Totodată, am subliniat faptul, că raportarea și aprecierea progresului pe agenda de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană se face în strictă concordanță cu mecanismele de raportare agreate la momentul semnării Acordului de Asociere în 2014. Autoritățile Republicii Moldova raportează despre progresele/eșecurile înregistrate pe această agendă exclusiv structurilor europene”, a mai scris Ion Chicu.

Întrevederea vine după ce Ministerul Afacerilor Externe a catalogat declarațiile premierului moldovean Ion Chicu ca fiind „denigratoare și complet inacceptabile”, exprimându-și „dezacordul puternic față de conținutul acestora”.

Diplomația română s-a referit la comentariul în care Chicu a menționat că România „geme de cea mai mare corupție din Europa”, numindu-l totodată un „ratat” pe europarlamentarul Siegfried Mureșan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Nerușinatule, mai ai îndrăzneala să gângâi. Mai bine ți-ai băga capul în nisip, ca să nu ți-l vadă nimeni. Altfel, îți trădezi mediocritatea.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X