Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va propune cabinetului de miniștri pentru aprobare Proiectul Hotărârii de Guvern „Cu privire la aprobarea proiectului de lege privind anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020”.

Reprezentanții Ministerului motivează că, în contextul situației epidemiologice și economice din Republica Moldova instituțiile de învățământ profesional tehnic sunt în imposibilitate de a asigura dezvoltarea deprinderilor practice ale elevilor și de a evalua și certifica absolvenții în acord cu prevederile Regulamentului de organizare și desfășurare a examenului de calificare, aprobat prin ordinului Ministrului Educației, Culturii și Cercetării nr. 127/2018.

„Examenele de calificare presupun testarea abilităților practice ale elevilor, iar dat fiind faptul că stagiile de practică s-au desfășurat în regim online, aceștia nu au avut posibilitatea de a exersa practic în întreprinderi. Prin urmare, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va propune eliberarea Certificatelor de calificare/Diplomelor de studii profesionale elevilor care finalizează în acest an programe de formare profesională tehnică conform unei formule speciale”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții Ministerului Educației.

Decizia finală privind anularea examenelor de calificare și eliberarea actelor de studii la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020 va fi luată de către Parlamentul Republicii Moldova.

Amintim că examenele pentru clasele a 9-a și a 12-a au fost anulate prin decizia Parlamentului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here