Foto: agora.md

Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției sociale, Ala Nemerenco, susține că autoritățile „nu au învățat nicio lecție după ce am intrat în perioada de pandemie”, iar în contextul în care începând cu 1 iunie ar putea fi ridicate restricțiile are toată speranța la specialiștii epidemiologi.

„Câteva luni în urmă am intrat în pandemie fără un plan bun de acțiuni în controlul și prevenirea infecției cu coronavirus. Am văzut apoi toți că lipsa unui plan a dus la o rătăcire haotică printre probleme care ne-a costat. Nu am testat, nu am izolat suficient, am zis una, făcut alta și am tot numărat. În Moldova au lipsit strategiile, în schimb ne-am delectat zilnic doar cu statistici, și nu acțiuni bine determinate. Și am plătit pentru aceasta. Atât cu sănătatea, ba chiar viața oamenilor, cât și cu o economie pusă la pământ”, susține ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Potrivit ex-ministrei autoritățile „nu au învațat nicio lecție, iar la ieșirea din epidemie și slăbirea măsurilor iar nu există niciun plan care ar fi bine să conțină minim 5 etape, cu recomandări clare pentru fiecare domeniu de activitate economică”.

Nemerenco explică faptul că „slăbirea măsurilor și reîntoarcerea la activități nu ar însemna doar renunțarea la restricții, care apropo, trebuie să fie neuniformă, dar și recomandări clare. Numai așa poate fi reanimată încet, dar reușit economia, cât și prevenit un nou salt de infecții”.

„Ascult ce spune Împăratul (n.r- președintele Igor Dodon) și toată speranța mi-e la specialiștii epidemiologi, care după o analiză profundă a curbei de aplatizare (tare plăpândă încă) ar veni totuși cu un plan și o poziție fermă la subiect. Sunt multe exemple cum au procedat alții – Cehia, Slovacia, Germania, Albania. Da, Albania, cu care nu o să mai concurăm niciodată pentru ultimul loc în Europa. Ei sunt duși tare departe înaintea noastră în multe, inclusiv și în gestionarea COVID-lui”, a conchis ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Astăzi, Igor Dodon a anunțat că începând cu 1 iunie mai multe restricții impuse în Republica Moldova în contextul pandemiei COVID-19 ar putea fi ridicate. Decizia urmează a fi luată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, la propunerea conducerii țării.

Se propune reluarea activității piețelor centrale din Chișinău și Bălți, a centrelor comerciale și companiilor din sectorul HoReCa. De asemena, urmează să fie reluat transportul internațional de pasageri și activitatea sălilor de sport.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 7,093 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 880 în Transnistria. În total, 3,802 persoane au fost tratate de noul coronavirus.

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost înregistrate șase noi decese provocate de COVID-19. Astfel, bilanțul național ajunge deja la 255 de cazuri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here