Anunțul șefului statului privind ridicarea unor restricții impuse în contextul pandemiei COVID-19, acordarea unor ajutoare financiare bătrânilor și dublarea salariilor pentru lucrătorii medicali a general mai multe critici la adresa lui Igor Dodon.

Expertul „WatchDog.md” Valeriu Pașa opinează că Republica Moldova are șanse să devină bătaia de cap a Europei la capitolul pandemie.

„În plină creștere a numărului de cazuri, ratingurile joase îl mână pe Dodon să scoată toate restricțiile, să dea drumul la lucru la toți (nu prea înțeleg cum se pupă asta cu grădinițele închise, dar nu-i pe asta) și, cel mai important, să reia traficul internațional de pasageri. Dacă în plan intern scoaterea restricțiilor e oarecum rațională, oricum nu luptă nimeni nu pandemia: nu se fac anchete epidemiologice, contacții pacienților contaminați nu sunt izolați și testați, unicele acțiuni funcționale decise de autorități a fost carantina în câteva localități grav afectate. De metode științifice mai avansate cum ar fi teste masive la anticorpi – nici vorbă. Dar iată deblocarea transportului internațional este deja mai periculoasă – moldovenii vor duce virusulul ”înapoi” în UE”, a reacționat Valeriu Pașa.

Și politologul Dionis Cenuşă critică o posibilă reluare a activității sălilor de sport din 1 iunie. Acesta pune în comparație organizarea BAC-ului, care în acest an a fost anulat.

„Cât de disproporționată este logica guvernării: Sălile de forță ar putea fi deschise din 1 iunie. Pe când organizarea BAC-ului nu a fost posibilă. Îmi pare straniu. Măcar să justifice logica deciziilor ca cetățenii să înțeleagă de ce fitness-ul este mai valoros decât evaluarea cunoștințelor. Pentru mine ambele contează, dar totuși a doua are un impact strategic pe termen lung asupra vieții unei persoane. Cât despre fitness – poți face exerciții în casă”, opinează politologul.

În același timp, comentând promisiunile financiare ale președintelui către pensionari și personalul medical, deputatul fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco, susține că, de facto, Igor Dodon începe campania electorală pentru prezidențiale.

„Dodon din ”olecuțî medic” devine ”medic” – propune Comisiei extraordinare de sănătate publică anularea restricțiilor. Ce treabă are el să propună anularea restricțiilor? Or riscurile și oportunitatea unei atare decizii le pot evalua doar specialiștii în domeniu. Deși, la modul cum au gestionat ”ăștia” situația până acum, probabil că mai rău nici nu poate fi. Începe de facto campania electorală – Dodon promite dublarea salariilor tuturor angajaților din sistemul medical și 700 de lei indemnizație pentru toți pensionarii cu pensii mici. Și asta chiar dacă tot el spunea cu o lună în urmă că, dacă nu vine creditul rusesc – dar el nu a venit și, cel mai probabil, nici nu va veni – nu se vor plăti pensii și salarii. O fi decis să folosească banii din ”kuliok”?”, a opinat Sergiu Litvinenco.

Cu doar trei luni înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, președintele Igor Dodon a anunțat că în acest an urmează a fi dublate salariile medicilor, iar pensionarii care primesc sub 3 mii de lei lunar vor beneficia de un ajutor unic de 700 de lei.

Dodon a spus luni, după ședința comună cu spicherul și premierul, că va semna un decret prin care va declara 2020 – „Anul lucrătorului medical”.

Cât privește ajutorul promis pensionarilor, Dodon a spus că „speră” ca acest ajutor să nu fie acordat la 1 ianuarie, ci mai devreme, „la 1 august, 1 septembrie sau 1 octombrie”, adică în perioada electorală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here