Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are un nou membru, după ce a fost aprobată detașarea în funcția respectivă a membrului supleant din rândul judecătorilor, Anatol Pahopol. Mai mult, Pahopol, care vine de la Curtea de Apel Chișinău, a preluat și interimatul funcției de președinte al CSM în locul Luizei Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituției și această prerogativă îi revine potrivit legislației.

Pahopol a fost detașat în vederea exercitării mandatului de membru al CSM ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări ale Legii cu privire la CSM care prevăd că, „până la alegerea noilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

De menționat că săptămâna trecută, când deputații au aprobat noi modificări la legea CSM, opoziția parlamentară a acuzat că socialiștii își doresc o majoritate confortabilă în Consiliu. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, declara că „esența acestui proiect este ca să-l promovat pe judecătorul Anatol Pahopol care să vă asigure majoritatea și să ia deciziile care vă convin”.

Funcția vacantă de membru al CSM din rândul judecătorilor urma să fie suplinită în urma alegerilor în cadrul Adunării generale a judecătorilor.

Însă, deoarece la data de 17 martie pe întreg teritoriul țării a fost instituită starea de urgență, Adunarea generală a judecătorilor nu a avut loc.

Conform anticorupție.md, Anatolie Pahopol este judecător din 1995, prima instanţă la care a fost angajat fiind Judecătoria sectorului Râşcani din Capitală. În 2005, a fost numit prin transfer magistrat la Curtea de Apel Chişinău, instanţă în cadrul căreia a activat până în prezent. Magistratul a făcut parte din completul de judecată care a examinat litigiul Intercomsoft LTD, controlată de omul de afaceri Boris Birştein, şi Întreprinderea de stat Registru. În 2012, Curtea de Apel Chişinău a obligat CRIS Registru să achite un prejudiciu de circa şapte milioane de dolari companiei. Decizia a scandalizat opinia publică. Atunci, fostul premier Vlad Filat a dat indicaţii reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să intervină în acest caz şi să conteste decizia la CSJ. Ulterior, CSJ a lăsat însă în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău. În urma unei cereri de revizuire, dosarul a fost întors la Curtea de Apel Chişinău, iar un nou complet de judecători, printre care şi Nina Cernat, a casat hotărârea primei instanţe şi a decis scoaterea de pe rol a cererii depuse de Intercomsoft LTD.

Anatolie Pahopol a avut în 2019 un salariu de peste 343 de mii de lei, iar soţia sa, avocată, peste 147 de mii de lei. Alţi 459 de mii de lei au constituit pensia magistratului. Cei doi sunt proprietarii a două terenuri. Soţii Pahopol au în proprietate două vile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here