Prețul unui litru de benzină în Republica Moldova ar fi trebuit să fie, în luna aprilie, mult mai mic, demonstrează expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit calculelor sale, profitul pe care îl fac astăzi stațiile PECO din Moldova din vânzarea de carburanți este de-a dreptul uriaș, echivalent cu 6,7 lei la fiecare litru de benzină. Asta pe fondul ieftinirii puternice a barilului de petrol pe piețele internaționale.

Ioniță demonstrează că, în prezent, profitul petroliștilor din vânzarea unui litru de benzină este mai mare cu 3 lei decât în decembrie 2019.

„Ei acum încasează cu 3 lei mai mult pe litru decât în decembrie 2019.
Atunci prețul mediu de comercializare a Benzinei 95 era de 18.08 Lei/litru, în Aprilie 2019 prețul a scăzut estimativ la 16 lei/litru. Numai că petrolul în această perioadă a scăzut cu 5,2 lei/litru de la 7,34 lei/litru la 2,16 lei/litru.

Accizele au crescut puțin, dar am economisit la TVA așa că impozitele au rămas relativ stabile în jur de 7 lei/litru.
Restul au luat petroliștii.
Am mai spus și voi repeta mereu: nu săriți la gâtul petroliștilor când cresc prețurile, ei atunci sunt buni.
Când prețurile scad, atunci se fac șmecheriile.
Ei acum încasează 6,7 lei/litru, maxima din ultimii 5 ani. Ultima dată a fost în ianuarie 2016 când au reușit să scoată de pe noi 7,5 lei/litru. Media pe ultimii 5 ani este de 4,5 lei/litru”, a comentat Veaceslav Ioniță.

Astfel, astăzi un litru de benzină, dacă am exclude marja de profit pe care au dreptul să o includă petroliștii, prețul unui litru de benzină ar trebuie să fie mai ieftin cu cel puțin 4 lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here