Foto: euronews.com

Deputatul român Constantin Codreanu a depus o plângere la Autoritatea Națională pentru Cetățenie în care cere retragerea cetățeniei române a premierului moldovean, Ion Chicu, pentru declarațiile denigratoare în adresa statului român.

Codreanu motivează că motivul care a stat la baza plângerii este „recenta declarația denigratoare la adresa României a cetățeanului român Chicu Ion, premier al Republicii Moldova. Afirmațiile primului ministru de la Chișinău au scandalizat opinia publică pe ambele maluri ale Prutului”.

„Nu mai putem tolera la infinit românofobia celor care își redobândesc cetățenia română și beneficiază de toate avantajele pe care îl are un cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene”, menționează Constantin Codreanu în plângere.

Deputatul român invocă Legea 21 din 1991 care prevede că „orice autoritate sau persoană care are cunoștință de existența unui motiv pentru retragerea cetățeniei române poate sesiza, în scris, Comisia, având obligația să prezinte divezile de care dispune”.

Acesta mai precizează că, retragerea cetățeniei este o reacție legală firească pe care autoritățile statului român sunt obligate să o aibă atunci când persoane care și-au redobândit cetățenia română aduc prejudicii imaginii României și lezează prestigiul țării.

După comentariul care a stârnit o reacție de indignare și condamnare din partea Ministerului de Externe de la București, premierul Ion Chicu a avut luni o întrevedere cu ambasadorul român Daniel Ioniță, în cadrul căreia și-a exprimat „regretul pentru felul în care a fost interpretată” acea declarație.

Chicu a declarat că în cadrul discuției a „reiterat gratitudinea pe care o avem față de poporul român pentru suportul oferit pe parcursul pandemiei COVID19. Acest suport a fost propus și a venit de la români pentru moldoveni necondiționat, reconfirmând relațiile prietenești dintre oamenii care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului”.

El a mai opinat „că acțiunile bazate pe preferințele politice ale exponenților partidelor aflate la putere într-un moment dat la București sau Chișinău, cu atât mai mult aprecierile publice privind nivelul de seriozitate sau performanță a unui guvern sau altuia, nu-și pot avea locul în relațiile și dialogul dintre două țări prietene”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here