Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate a venit cu o reacție la scurt timp după ce Anatolie Pahopol a preluat șefia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit Maiei Sandu, noul șef al CSM este „o persoană loială corupților”, iar prin decizia de astăzi Igor Dodon a încheiat eforturile de 11 luni de e prelua controlul asupra instituției.

„Apucăturile „plahotniuciste” ale lui Igor Dodon iau amploare. De 11 luni se chinuie să preia controlul asupra Consiliului Superior al Magistraturii și, în sfârșit, l-a pălit norocul. Astăzi, printr-o procedură contrară legii, Igor Dodon a reușit să-l promoveze pe judecătorul Anatolie Pahopol în funcția de membru și chiar președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. Această persoană loială corupților de la putere înclină balanța și face ca Igor Dodon să controleze deciziile Consiliului Superior al Magistraturii”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

„Timp de trei ani, Dodon a numit în funcții de judecător oamenii lui Plahotniuc, în ultimele 5 luni de mandat o să-și numească oamenii proprii. Iar CSM nu-și va mai putea da acordul pentru urmărirea penală a judecătorilor corupți. Aici se pune punctul final pe renumita „reformă a justiției” a guvernării actuale. Peste 5 luni, însă, noi o să reluăm adevărata reformă a justiției, o să curățăm sistemul și de judecătorii lui Plahotniuc, și de cei ai lui Dodon”, a mai scris președinta PAS.

Amintim că Anatolie Pahopol, Pahopol, care vine de la Curtea de Apel Chișinău, a preluat astăzi și interimatul funcției de președinte al CSM în locul Luizei Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituției și această prerogativă îi revine potrivit legii.

Pahopol a fost detașat în vederea exercitării mandatului de membru al CSM ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări ale Legii cu privire la CSM care prevăd că, „până la alegerea noilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here