Stoianoglo, despre furtul miliardului: „Vom începe să expediem în judecată primele dosare penale”. Ce spune despre Candu și Plahotniuc

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 26 mai, 2020, 22:35

În viitorul apropiat vor fi expediate în judecată primele dosare penale intentate pe numele persoanelor care au avut legătură cu operațiuni și cu evenimente din dosarul furtul miliardului. Colaboratorii Băncii Naționale a Moldovei care sunt implicați în frauda bancară, au de ales: colaborează cu ancheta sau dosarele lor vor fi expediate în judecată. Declarațiile aparțin procurorului general Alexandr Stoianoglo și au fost făcute în această seară în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Potrivit lui Stoianoglo, în prezent, Procuratura Generală deține dovezi în privința persoanelor care au comis jaful bancar.

„Cei care au fost implicați au de ales: colaborează cu ancheta sau în timpul cel mai apropiat le vor fi înaintate noi învinuiri și dosarele vor fi expediate în judecată”, a declarat Stoianoglo.

Totodată, Stoianoglo susține că procurorii dețin dovezi că suma de 100 de milioane de dolari a ajuns la Vlad Plahotniuc. El susține că Plahotniuc a beneficiat ilegal de această sumă de bani, sub formă de credite, provenind din Banca de Economii.

„Pe Plahotniuc îl cunosc de când era în Partidul Democrat. El monitorizat toate procesele din țară, nu mi-am putut imagina că BNM a oferit băncilor un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc nu a avut nicio treabă cu asta”, susține procurorul general.

Întrebat dacă Andrian Candu este implicat în jaful bancar, Stoianoglo a spus că Procuratura Generală investighează acest aspect.

„Verificăm atent activitatea lui Candu. Când a fost jaful bancar, Candu era în funcția de ministru al Economiei, iar instituția pe care o conducea a avut un rol important în legătură cu anumite proiecte cu privire la sistemul bacar, cu privire la garanțiile de stat. Atunci statul și-a luat angajamentul de a oferi garanții. Nu avem dovezi că banii au fost transferați la companiile lui Candu”, este răspunsul lui Stoianoglo.

Procurorul general a mai spus că acest dosar nu se tergiversează, doar că „toți uită că în ultimele două luni, a fost carantină”.

„Eram gata acum două săptămâni, iar când s-a terminat carantina a fost posibile acțiuni mai concrete. Au fost declarații politice că nimic nu facem, noi ne-am făcut munca și am evitat discutarea publică a acestui subiect”, spus Stoianoglo.

De menționat că, anterior procurorul general Alexandr Stoianogloa a declarat că:

„Dispunem de probe incontestabile că Vladimir Plahotniuc a beneficiat de peste 100 de milioane de dolari, sub formă de credit, prin intermediul grupului Shor. Din acești bani el a procurat acțiuni la o bancă, clădiri, compania de asigurări Asito, Casa Modei și Hotelul Național. Banii obținuți de la BEM erau utilizați de către Plahotniuc în scop personal, sau de către companiile afiliate acestuia. Din acești bani a procurat și un avion”.

La 22 mai, judecătorii au admis demersul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și au emis mandat de arest pentru 30 de zile în privința învinuitului Vladimir Plahotniuc.

Peste câteva zile, Veaceslav Platon a spus că a depus mărturii în cadrul noului dosar deschis împotriva lui Vladimir Plahotniuc.

„M-a interogat procurorul general, un adjunct de-al său, trei procurori de la Procuratura Anticorupție și doi reprezentanți de la CNA. Am oferit informații desfășurate despre schemele legate de furtul miliardului”, a declarat Platon în cadrul unei emisiuni de la postul TV 8.

El susține că procurorii i-au confirmat că mărturiile sale se confirmă, dar că i-au transmis că urmează să mai aștepte eliberarea sa până ce vor fi identificați „adevărații vinovați de frauda bancară”.

Platon a mai spus că Vladimir Plahotniuc „face tot posibilul” ca dosarul său să nu ajungă în instanță, încercând să mituiască și să șantajeze procurorii care instrumentează dosarul împotriva sa.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X