Prim-ministrul Ion Chicu susține că Guvernul pe care îl conduce nu va demisiona, în cazul în care majoritatea parlamentară formată din deputați democrați și socialiști se va destrăma. Totuși, declarațiile lui sunt în contradicție cu ceea ce afirma acum o săptămână.

Premierul spune că este om responsabil și nu va supune țara la „riscul instabilităţii” prin demisie.

„Dacă majoritatea parlamentară nu va mai exista, nu vom permite destabilizarea. Dar, desigur, posibilităţile Guvernului vor fi limitate, deoarece nu se ştie dacă va primi sau nu sprijinul Parlamentului pentru un proiect de lege sau altul. Dar să demisionezi înseamnă să rămâi oricum responsabil, pentru că (opoziţia – n.r.) nu se va grăbi să numească un nou Cabinet de miniştri. Şi ne vom rupe gâtul, în timp ce alţii vor sta confortabil în Parlament. Prin urmare, nu voi merge la asemenea demersuri, la paşi iresponsabili”, a declarat Chicu în cadrul unei emisiuni de la TVC21.

Chicu se arată convins însă că Guvernul pe care îl conduce nu va fi demis, întrucât opoziția ar fi înțeles că „se va compromite în cele şase luni rămase până la alegerile prezidenţiale.

„De aceea, în ultimele trei săptămâni nu am auzit de la nimeni nicio iniţiativă serioasă de înaintare a moţiunii de cenzură. A fost şedinţa Parlamentului (21 mai), nu am văzut să stea acolo în rând pentru a introduce o astfel de iniţiativă. Ce i-a împiedicat? Frica de responsabilitate. Cel mai probabil, opoziţia va aştepta până în iulie-august şi iar le va apărea pofta de a răsturna Guvernul, pentru ca apoi, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, să dea vina pe incompetenţa acestuia”, a spus premierul Ion Chicu.

De menționat că majoritatea parlamentară formată din deputați democrați și socialiști numără la moment 53 de deputați. Legile organice pot fi aprobate cu cel puțin 51 de voturi.

La 19 mai premierul a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că situația actuală e „și așa foarte dificilă și greu de gestionat de un Guvern în deplinătatea atribuțiilor”, dar că lucrurile ar deveni și mai dificile în cazul în care Executivul ar activa fără susținerea unei majorități.

„În cazul în care nu va exista o majoritate, eu mă voi gândi foarte bine dacă merită de mai stat în fruntea Guvernului. Situația va fi una foarte ingrată să mergi în Parlament fără să știi că te poți baza pe susținerea unei majorități parlamentare”, a declarat Ion Chicu.

Deși i s-a amintit că a fost învestit ca premier într-un Guvern minoritar și a fost întrebat de ce nu ar activa și în continuare în astfel de condiții, Chicu a amintit că a fost votat de „62 de deputați, care s-au angajat să susțină Guvernul”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here