Părinții cer redeschiderea grădinițelor, iar Chicu susține că „acestea își vor relua activitatea în ultimul rând”

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 28 mai, 2020, 21:20

Asociația obștească (AO) Părinți Solidari a inițiat o petiție publică și cer redeschiderea instituțiilor preșcolare în condiții de maximă securitate pentru copii și pentru angajații grădinițelor. Părinții se adresează premierului Ion Chicu, ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, ministrului Educației, Igor Șarov, dar și Avocatului Copilului, Maia Bănărescu. Pe de altă parte, în cadrul unei emisiuni de la N4, Chicu susține că „acestea își vor relua activitatea în ultimul rând”.

„În situația când 52% din familiile cu copii din țara noastră, au drept sursă de venit activitatea salarială, este o adevărată crimă faptul că, autoritățile au ignorat și continuă să ignore problemele apărute în urma adoptării deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale și ulterior a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, care au impact negativ direct asupra familiilor cu copii preșcolari. De facto, statul a plasat familiile cu copii preșcolari într-un cadru de risc extrem, prin faptul că nu asigură părinților posibilitatea de a lasă în siguranță copiii în instituții preșcolare, dar nici nu oferă compensații financiare și garanții de păstrare a locului de muncă”, se arată în textul petiției online.

Asociația solicită de urgență:

– Elaborarea unui protocol clar privind redeschiderea și funcționarea grădinițelor în perioada de pandemie și post-pandemie (condiții epidemiologice, număr de copii în grupă, alimentația, proceduri de dezinfectare, aerisire etc).

– Redeschiderea instituțiilor preșcolare, cu condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații grădinițelor;

-Adoptarea următoarelor prevederi legale:

privind identificare resurselor financiare pentru acordarea de îndemnizații/suport financiar, în mărime de cel puțin 50 % din salariu, pentru părinții cu copii de vîrstă preșcolară, pe toată perioada nefuncționării grădinițelor (din 11 martie 2020);

privind păstrarea locului de muncă pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, în condițiile nefuncționării instituțiilor preșcolare;

privind acordarea de suport financiar echivalent cu coșul minim de consum pentru părinții cu copii preșcolari, care și-au pierdut locul de muncă, pentru toată perioada de declarare a stării de urgență, cât și post stare de urgență, până la redeschiderea instituțiilor preșcolare.

Semnatarii cer examinarea petiției și prezentarea unui răspuns scris în termen de 15 zile calendaristice.

Pe de altă parte, premierul Ion Chicu spune că nu cunoaște când vor fi redeschise grădinițele. Acesta a precizat că și-ar dori ca revenirea în colectivitate să se facă de la 1 iulie, dar nu exclude că starea de urgență în sănătate ar putea fi prelungită și după 30 iunie.

„Grădinițele se vor redeschide atunci când riscul infectării va fi minim sau zero. Decizia și propunerea de a redeschide grădinițele sau alte instituții se aprobă la recomandarea medicilor specialiști epidemiologi. Noi coordonăm cu specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății”, a declarat Ion Chicu, în cadrul unei emisiuni de la N4.

În cadrul emisiunii Puterea a patra, prim-ministrul a fost întrebat care ar putea fi o dată aproximativă la care ar putea să fie deschise instituțiile preșcolare.

„Acestea își vor relua activitatea în ultimul rând. Dacă pe parcursul lunii iunie o să avem în continuare un număr mare de infectări, autoritățile vor lua în considerație extinderea stării de urgență în medicină”, a precizat Chicu.

„Eu pe fetița mea de 4 ani nu o voi duce la grădiniță, dacă grădinițele s-ar deschide mâine. Trebuie să vedem ce e mai important pe lumea asta. Nu putem să ne asumăm asemenea riscuri. Vă imaginați ce ar fi dacă într-o grădiniță se pornește un asemenea focar de virus? Nu vreau să-mi imaginez nici cel mai rău vis să am așa ceva. Nu se poate. Eu înțeleg cât de dificil e să stai cu copii munci și să muncești. Dar este o situație excepționale, dar eu știu că deciziile luate nu sunt populare”, a conchis premierul.

Anterior, viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici, a spus că grădiniţele din Chişinău ar putea fi redeschise începând cu data de 30 iunie.

Începând cu 11 martie, școlile și grădinițele din Republica Moldova au fost închise.

În Republica Moldova, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 7.725 cazuri. În ultimele 24 de ore, alte 148 persoane au fost tratate, iar bilanțul persoanelor vindecate a ajuns la 4.123.

Numărul persoanelor răpuse de COVID-19 s-a ridicat la 282.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X