La trei săptămâni după ce președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, s-a adresat mai multor instituții internaționale și misiuni diplomatice acreditate la Chișinău privind „situația extrem de complicată”, a venit și răspunsul din partea Parlamentului European. Instituția de la Bruxelles susține că „orice tip de hărțuire la adresa Curții Constituționale este inacceptabilă”.

„Instituția Dumneavoastră are o importanță fundamentală pentru sistemul legal și politic din Moldova. Pentru a păstra principiile de bază ale preeminenței dreptului și ale separației puterilor în stat și pentru a i se asigura imparțialitatea, Curtea Constituțională trebuie să nu fie afectată de ingerințele politice, de presiuni și de intimidări.

Parlamentul European a reiterat de fiecare dată importanța implementării Acordului de Asociere dintre Moldova și UE în integralitatea sa, inclusiv a valorilor sale esențiale comune, care stau la baza relației noastre. În particular, articolul 4 din Acord prevede că ambele părți vor dezvolta, vor consolida și vor spori stabilitatea și efectivitatea instituțiilor democratice și a preeminenței dreptului în Moldova”, se arată în răspunsul Parlamentului European pentru Domnica Manole.

În răspunsul redactat de europarlamentarul Siegfried Mureșan se menționează că Parlamentul European a citit cu satisfacție ultimul Raport cu Privire la Implementarea Acordului de Asociere de către Moldova, emis pe 11 septembrie 2019 de Comisia Europeană și de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, ceea ce UE așteaptă de la autoritățile Moldovei. „În prezent, este important să fie asigurat un progres considerabil în procesele de reformă a justiției și a economiei, în conformitate cu principiul preeminenței dreptului și cu standardele democratice, și să fie asigurat pluralismul media”. Implementarea acestor așteptări pretinde un angajament deplin din partea tuturor instituțiilor publice din Moldova.

„În special, menționez faptul că reforma justiției a fost mereu un domeniu-cheie de pe Agenda noastră de Asociere, și că Parlamentul European va continua să monitorizeze atent evoluțiile din acest domeniu. Acțiunile de susținere a democrației în Moldova întreprinse de Parlamentul European și propunerea sa de a facilita dialogul „Jean Monnet” rămân valabile în continuare”, se mai arată în răspunsul instituției europene.

Parlamentul European a amintit și despre cea de-a șaptea întrunire, la 18-19 decembrie 2019, a Comitetului Parlamentar de Asociere Moldova-UE.

„Declarația și recomandările adoptate prevăd că sprijinul bugetar și asistența macrofinanciară acordate de UE vor fi condiționate de implementarea reformelor asupra cărora s-a convenit anterior (în cadrul Agendei de Asociere), inclusiv de implementarea măsurilor dedicate garantării principiului separației puterilor, respectării preeminenței dreptului, a drepturilor fundamentale și a standardelor democratice, precum și a independenței judiciarului”, se indică în comunicat.

Precizăm că pe data de 7 mai curent, Domnica Manole a adresat o scrisoare Parlamentului European cu privire la situația extrem de tensionată din Republica Moldova, de natură să afecteze activitatea Curții Constituționale.

Mai devreme a venit și răspunsul din partea președintelui Comisiei de la Veneția. Gianni Buquicchio punctează că a luat act de declarația semnată de magistrații constituționali și că urmărește îndeaproape situația din Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here