Președinta PAS, Maia Sandu, consideră că singura soluție pentru a avea alegeri parlamentare anticipate în aceeași zi cu prezidențialele, așa cum propune și președintele Igor Dodon, ar fi demisia șefului statului.

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Maia Sandu a declarat că alegerile anticipate reprezintă „singura soluție demnă din această situație”.

„Atunci când în parlament nu există suficiente forțe, suficienți deputați pentru care interesul cetățeanului este cel mai important și cu care să poți să promovezi lucruri în interesul cetățeanului, atunci singura soluție constituțională este ca Igor Dodon să-și dea demisia. În momentul în care Igor Dodon își dă demisia, se deschide ușa pentru alegeri parlamentare anticipate și știm că în august expiră acest un an de zile stabilit de Curtea Constituțională, deci aceasta înseamnă că după luna august putem să facem alegeri anticipate parlamentare după sistemul proporțional, curățăm parlamentul atunci și, în același timp, avem și alegerile prezidențiale mai devreme și țara primește o șansă să curețe președinția de un președinte care a luat mită, așa cum am văzut în video. Și aceasta este singura modalitate constituțională, dar și demnă, dacă pot să spun așa, pentru a ieși din această situație, am decis să mergem astăzi la Curtea Constituțională să depunem o sesizare pentru ca să clarifice Curtea încă o dată dacă într-adevăr este posibil să organizăm alegeri parlamentare anticipate înainte de expirarea acestor șase luni până la data alegerilor prezidențiale și noi avem toată certitudinea că Curtea va spune că se poate face acest lucru. Și atunci, noi oferim o soluție pentru ca să descurcăm ițele din actualul parlament, să curățăm clasa politică, să-i dăm o șansă electoratului, pornind de la situația actuală și într-un sistem democratic mult mai corect să realeagă parlamentul”, a declarat Maia Sandu.

Întrebat în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV dacă ar accepta să demisioneze pentru a putea provoca alegeri anticipate parlamentare și prezidențiale în aceeași zi, Dodon a spus că „nu se ia în calcul categoric această variantă”.

„Este o pistă greșită. Președintele nu va demisiona. Este ales de popor și are responsabilitate în fața poporului. Nu putem lăsa țara fără Guvern și fără președinte, într-un haos total”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a spus că așteaptă decizia Curții Constituționale, sesizată de socialiști, care au solicitat să afle dacă e posibil ca prezidențialele și parlamentarele anticipate să se desfășoare în aceeași zi.

„Dacă Curtea Constituțională decide că nu este posibil, atunci desfășurăm alegerile prezidențiale pe data de 1 noiembrie, iar după asta, eventual avem alegeri anticipate”, a declarat Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here