Autoritățile permit din 5 iunie serviciile religioase în biserici. Enoriașilor li se va măsura temperatura. Împărtășania este nerecomandată (DOC)

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / 29 mai, 2020, 20:19

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că din 5 iunie curent întrunirile cu caracter religios și oficierea slujbelor religioase se va putea organiza și în lăcașurile de cult. Pentru asta va fi nevoie de respectarea anumitor restricții.

Astfel, conform deciziei de astăzi a Comisiei, întreg spațiului lăcașului de cult, cât și încăperile auxiliare vor fi dezinfectate până la organizarea serviciilor religioase. Igienizarea și dezinfectarea suprafețelor din interiorul lăcașului și obiectelor frecvent atinse (mânerele ușilor, obiectele de cult, icoanele în caz că sunt contactate) se va efectua la fiecare 3 ore.

La începutul și sfârșitul zilei de muncă, slujitorilor bisericești și lăcașurilor sfinte și se va măsura temperatura, iar în caz de depistare a unor simptome ale infecției respiratorii acute, persoana se va autoizola și va informa medicul de familie despre starea sa de sănătate.

De asemenea, se va efectua un triaj observațional și termometria la intrarea în lăcașurile sfinte a fiecărui enoriaș, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă și informarea lor despre necesitatea consultării medicului.

În biserici vor intra doar cei care poartă mască de protecție. Aceștia vor respecta distanța fizică de 2 metri sau suprafața de 4 m2 (2×2) pentru o persoană, reieșind din suprafața totală a încăperii lăcașului.

Totodată, în biserici va trebui să fie plasate informații despre măsurile principale de prevenire a infecției cu COVID – 19, evitând discriminarea și stigmatizarea, cu plasarea la loc vizibil a anunțurilor scrise privind:
– Evitarea aglomerărilor;
– Purtarea măștilor de protecție în interiorul lăcașului de cult. Masca trebuie să acopere gura și nasul;
– Respectarea distanței fizice de cel puțin 2 metri;
– Respectarea etichetei tusei și strănutului;
– Respectarea igienei mâinilor prin dezinfectarea lor cu soluție de alcool de 70% la intrarea din lăcașul de cult;
– Promovarea salutului între enoriaș și slujitori doar prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări;
– Excluderea contactului și sărutării obiectelor de cult;
– Neadmiterea oferirii alimentelor, inclusiv consumul acestora în incinta și spațiul alăturat lăcașului sfânt;

Prin decizia de azi se recomandă ca binecuvântarea preotului să se ofere de la o distanță de cel puțin 1 metru.

Comisia mai recomandă abținerea de la ritualul împărtășaniei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X