Legea ONG-urilor: Dodon promite să tergiverseze promulgarea și atenționează PDM că poate „distruge” acordul de coaliție

Autor: , in Actualitate / Politic / 29 mai, 2020, 11:10

Deputații socialiști nu vor vota pentru redacția actuală a proiectului de lege cu privire la ONG-uri, iar dacă proiectul va trece de Parlament și va ajunge pe masa președintelui spre promulgare, acest lucru nu se va întâmpla, spune șeful statului Igor Dodon. Mai mult, acesta promite deschis că va tergiversa intrarea în vigoare a legii până în luna septembrie, în cazul în care va fi aprobată în lectură finală în Parlament.

În cadrul vlogului său „Președintele răspunde”, Igor Dodon a descris proiectul de lege cu privire la ONG-uri drept un proiect „interesant, controversat și cu siguranță, în redacția actuală, nu este în interesul Republicii Moldova”.

„Proiectul a fost aprobat în prima lectură în 2018 și de atunci nimeni nu s-a atins de el, nici Guvernul Maiei Sandu. Acum toți și-au amintit de acest proiect. ONG-urile pot oferi servicii partidelor politice și pot primi finanțare de peste hotare. Ce înseamnă asta? Deschide cineva un ONG, cineva transferă pe conturile lui câteva milioane de euro, apoi acest ONG, împreună cu partidul Maiei Sandu sau al lui Andrei Năstase, începe o activitate politică. Asta înseamnă influența externa în viața politică a Republicii Moldova. Oponenții noștri spun că dacă nu vom aproba proiectul nu vom primi banii din partea UE. În asemenea condiții, nu ne trebuie nouă finanțare de la UE. Ne transformăm în țară bananieră, în care există mii de ONG-uri care stau la cârma țării? De ce mai e nevoie de Parlament, de președinte?”, a declarat președintele.

Dodon susține că în redacția actuală proiectul nu poate fi adoptat, iar în Parlament, PSRM nu va vota acest proiect. Cât privește votul deputaților PDM, care și-au exprimat intenția de a vota pentru respectivul proiect, șeful statului spune că odată cu asta democrații vor încălca unele prevederi din acordul de coaliție.

„Dacă partenerii de coaliție (PDM – n.r.) vor vota, asta înseamnă că încalcă acordul de coaliție. În acord este precizat că toate deciziile se iau prin consens, dar nu separat cu alte partide. Până acum acest principiu a fost respectat”, a mai spus acesta.

Președintele declară deschis că, în cazul în care proiectul va fi aprobat în lectură finală și trimis spre promulgare, el va tergiversa promulgarea acestuia până spre luna septembrie.

„Chiar dacă acest proiect va trece de Parlament, asta va însemna distrugerea înțelegerii (dintre PSRM și PDM – n.r.), eu nu voi promulga legea. Nu va fi promulgare. Acest ping-pong poate dura mult. După aprobare speakerul are la dispoziție 20 zile să-l trimită la promulgare, președintele are 15 zile pentru a-l promulga sau nu. Sunt 35 de zile. Dacă repetăm, sunt încă 35 de zile. Deci, sunt 2 luni. Dacă vreți să începeți, până în septembrie poate ajungem la ceva”, a mai spus Igor Dodon.

În timp ce PSRM se opune votării respectivului proiect de lege, PDM a dat asigurări că va vota.

Mai mult, liderul de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a dat asigurări Uniunii Europene că proiectul de lege cu privire la ONG-uri va fi votat în Parlament. Asigurările au fost date șefului Diplomației UE la Chișinău, Peter Michalko, acum câteva zile.

Proiectul legii privind organizaţiile nonguvernamentale a fost propus spre aprobare încă pe vremea guvernului Filip. Documentul ce prevede dezvoltarea societăţii civile în Republica Moldova este şi una dintre condiţiile impuse de UE pentru acordarea banilor din asistenţa macrofinanciară. Opoziţia acuză guvernarea că, intenţionat, amână votarea acestui proiect.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X