Pavel Filip, despre Legea ONG-urilor: „Am toată certitudinea că ea va fi votată la următoarea ședință a Parlamentului”
Legea cu privire la activitatea ONG-urilor ar putea fi aprobată în lectură finală la următoarea ședință a Parlamentului, susține liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip. Democratul declară că legea nu a fost votată săptămâna trecută, așa cum propunea opoziția parlamentară, deoarece sunt mai multe discuții pe marginea unui articol din lege și anume cel cu privire la posibilitatea acordării ajutorului material din partea ONG-urilor pentru partidele politice.
„Legea cu privire la ONG-uri a fost votata în luna aprilie 2018, în Guvern și transmisă Parlamentului. Ulterior știu că a fost votată și în prima lectură și acum vorbim despre lectura a doua. Nu au existat pretenții mari. Apropo, am încercat să promovez această lege atunci când încă eram la Guvern și vorbeam cu colegii din Parlament, de asta și a fost votată în prima lectură”, a declarat Pavel Filip.
Liderul democraților susține că cele mai multe discuții pe marginea legii sunt făcute în raport cu articolul cu privire la posibilitatea acordării ajutorului material din partea ONG-urilor pentru partidele politice. Deși nu se știe când va avea loc, Filip se arată convins că legea va fi aprobată în lectură finală la următoarea ședință a Parlamentului.
„Eu cred că cele mai mari discuții se referă la articolul 6 din această lege, unde este posibilitatea ajutorului financiar, material din partea ONG-urilor pentru partidele politice. A se duce tangențial la finanțarea din exterior a partidelor politice, dar nu cred că este într-adevăr grav, pentru că există rapoarte. Noi am insistat și am introdus această lege în ordinea de zi pentru ședința bisăptămânală a Parlamentului și am toată certitudinea că ea va fi votată la următoarea ședință a Parlamentului”, a mai comentat Pavel Filip.
Amintim că astăzi șeful statului, Igor Dodon, a declarat că deputații socialiști nu vor vota pentru redacția actuală a proiectului de lege cu privire la ONG-uri, iar dacă proiectul va trece de Parlament și va ajunge pe masa președintelui spre promulgare, acest lucru nu se va întâmpla. Mai mult, Dodon promite deschis că va tergiversa intrarea în vigoare a legii până în luna septembrie, în cazul în care va fi aprobată în lectură finală în Parlament.
Cât privește votul deputaților PDM, care și-au exprimat intenția de a vota pentru respectivul proiect, șeful statului spune că odată cu asta democrații vor încălca unele prevederi din acordul de coaliție.
„Chiar dacă acest proiect va trece de Parlament, asta va însemna distrugerea înțelegerii (dintre PSRM și PDM – n.r.), eu nu voi promulga legea. Nu va fi promulgare. Acest ping-pong poate dura mult. După aprobare speakerul are la dispoziție 20 zile să-l trimită la promulgare, președintele are 15 zile pentru a-l promulga sau nu. Sunt 35 de zile. Dacă repetăm, sunt încă 35 de zile. Deci, sunt 2 luni. Dacă vreți să începeți, până în septembrie poate ajungem la ceva”, a mai spus Igor Dodon.
După declarațiile președintelui, lidera PAS a venit cu o reacție. Maia Sandu este de părere că președintele se opune Legii cu privire la ONG-uri întrucât odată cu adoptarea acestei legi acesta nu va mai putea face campanie electorală folosind „fundația de caritate” a Galinei Dodon, finanțată de fiul fostului procuror general al Federației Ruse.
În timp ce PSRM se opune votării respectivului proiect de lege, PDM a dat asigurări că va vota. Liderul de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a dat asigurări Uniunii Europene că proiectul de lege cu privire la ONG-uri va fi votat în Parlament. Asigurările au fost date șefului Diplomației UE la Chișinău, Peter Michalko, acum câteva zile.
Comentarii