Sandu îl acuză pe Dodon că blochează Legea ONG-urilor, în contextul campaniei prezidențiale din toamnă

Autor: , in Politic / 29 mai, 2020, 13:38

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este de părere că președintele Igor Dodon se opune Legii cu privire la ONG-uri întrucât odată cu adoptarea acestei legi acesta nu va mai putea face campanie electorală folosind „fundația de caritate” a Galinei Dodon, finanțată de fiul fostului procuror general al Federației Ruse.

„Știți de ce Igor Dodon și gașca lui se opun vehement noii legi a organizațiilor neguvernamentale? Pentru că odată adoptată legea, Dodon nu va mai putea face campanie electorală folosind “fundația de caritate” a Galinei Dodon (finanțată din banii fiului procurorului general al Rusiei). Pentru că proiectul noii legi spune clar că organizațiile neguvernamentale, inclusiv fundațiile, nu pot susține material și gratuit partidele politice și candidații care se implică în campanie electorală”, susține lidera PAS.

Sandu susține că argumentele sale sunt întărite prin faptul că în Parlament deputații PSRM propun ca legea respectivă să intre în vigoare abia la 1 ianuarie 2021.

„Acesta este adevăratul motiv din care Igor Dodon și guvernul lui dau cu piciorul la 1 miliard 500 milioane de lei de la Uniunea Europeană, bani care ar trebui să susțină economia și oamenii nevoiași. O dovadă în plus a acestui lucru este faptul că în Parlament PSRM insistă că, chiar dacă se votează, legea trebuie pusă în aplicare doar de la 1 ianuarie 2021, adică după alegerile prezidențiale. Să fie clar – dacă legea intră în vigoare din ianuarie, atunci și banii vor veni în ianuarie. Între timp, cetățenii Republicii Moldova vor plăti pentru deciziile proaste ale unei guvernări corupte și mincinoase, care vrea să poată și la alegerile prezidențiale din toamnă să cumpere voturi cu un kg de orez”, se mai arată în mesajul Maiei Sandu.

Amintim că astăzi președintele a declarat că deputații socialiști nu vor vota pentru redacția actuală a proiectului de lege cu privire la ONG-uri, iar dacă proiectul va trece de Parlament și va ajunge pe masa președintelui spre promulgare, acest lucru nu se va întâmpla. Mai mult, Dodon promite deschis că va tergiversa intrarea în vigoare a legii până în luna septembrie, în cazul în care va fi aprobată în lectură finală în Parlament.

Cât privește votul deputaților PDM, care și-au exprimat intenția de a vota pentru respectivul proiect, șeful statului spune că odată cu asta democrații vor încălca unele prevederi din acordul de coaliție.

„Chiar dacă acest proiect va trece de Parlament, asta va însemna distrugerea înțelegerii (dintre PSRM și PDM – n.r.), eu nu voi promulga legea. Nu va fi promulgare. Acest ping-pong poate dura mult. După aprobare speakerul are la dispoziție 20 zile să-l trimită la promulgare, președintele are 15 zile pentru a-l promulga sau nu. Sunt 35 de zile. Dacă repetăm, sunt încă 35 de zile. Deci, sunt 2 luni. Dacă vreți să începeți, până în septembrie poate ajungem la ceva”, a mai spus Igor Dodon.

În timp ce PSRM se opune votării respectivului proiect de lege, PDM a dat asigurări că va vota.

Mai mult, liderul de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a dat asigurări Uniunii Europene că proiectul de lege cu privire la ONG-uri va fi votat în Parlament. Asigurările au fost date șefului Diplomației UE la Chișinău, Peter Michalko, acum câteva zile.

Proiectul legii privind organizaţiile nonguvernamentale a fost propus spre aprobare încă pe vremea guvernului Filip. Documentul ce prevede dezvoltarea societăţii civile în Republica Moldova este şi una dintre condiţiile impuse de UE pentru acordarea banilor din asistenţa macrofinanciară. Opoziţia acuză guvernarea că, intenţionat, amână votarea acestui proiect.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Pardonul lui dodon uzurpatorul începe să scânteeze. Acum cei din pd trebuie să demonstreze curaj și voință politică.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X