Unul dintre principalele obiective strategice ale actualei guvernări este întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului. În acest sens, orice datorie pe care Avia Invest o va avea către stat va fi folosită ca temei pentru începerea procedurii de declarare a insolvabilității. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi de președintele Igor Dodon. Potrivit lui, astfel de temeiuri există și vor fi în curând valorificate.

Se întâmplă la o zi după ce Judecătoria Chișinău a respins cererea Autorității Aeronautice Civile (AAC) prin care instituția cerea declararea insolvabilității companiei Avia Invest, firma concesionară a aeroportului.

Decizia a fost luată ca urmare a stingerii datoriei de către companie și a dispariției temeiurilor de declarare a insolvabilității.

Dodon: „Acolo sunt o mulțime de încălcări”

În cadrul vlogului său săptămânal „Președintele răspunde”, Dodon s-a referit la subiectul tentativei eșuate de declarare a insolvabilității companiei Avia Invest.

„Avia Invest era datoare statului 22 + 9 milioane, 32 sau 33 de milioane de lei. În această bază a început procedura insolvabilitate. În regim de urgență ei au găsit bani și au achitat această datorie. Evident că nu poate merge insolvabilitatea dacă nu are datorii la stat. Insolvabilitatea o faci atunci când ești dator statului. N-ai datorii la stat, nu mergi în insolvabilitate”, a declarat șeful statului.

Potrivit lui, acest lucru însă nu înseamnă că nu se va atinge obiectivul de a întoarce acest obiectiv în gestiunea statului.

„E un obiectiv strategic al nostru. Acolo sunt o mulțime de încălcări”, a spus el.

„Vin alte datorii la stat, care vor fi motiv pentru insolvabilitate”

„Până pe 30 iunie, de exemplu, trebuiau să fie investiții pe care ei nu le-au făcut. Mi se pare că-s 66 de milioane de euro datorii la investiții care n-au fost făcute. De aceea, principial pe aceste abordări se va merge mai departe. Vin alte datorii la stat care vor fi motiv pentru insolvabilitate, de aceea – acesta este unul dintre obiectivele prioritare”, a mai spus Dodon.

„Anume din acest motiv și s-au activizat, domnule Slusari, potențialii dumneavoastră partenerei, pentru numirea unui nou Guvern, Șor și Candu”, s-a referit acesta la vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, care l-a criticat pe Igor Dodon pentru că nu și-ar fi îndeplinit promisiunea de a întoarce aeroportul sub controlul statului în decurs de câteva săptămâni.

„Poate pe ei îi întrebați, decât să faceți aluzie la președinte? Și ar fi bine să înețelegem cu toții jocul cui îl faceți în această situație. Sau poate să vă amintim cum partenerii dumneavoastră de bloc se întâlneau cu Rotschild anul trecut, sau că n-au declarat procedura de insolvabilitate anul trecut? Ea putea fi pornită în lunile iulie-august, dar în loc s-o înceapă se întâlneau cu Rotschild în cabinete. Vă aduceți aminte? O să vă amintim”, a adăugat președintele.

Slusari: Povestea s-a terminat cu un fâs

Ieri, vicepreședintele Parlamentului l-a ironizat pe șeful statului pentru situația creată în jurul companiei Avia Invest și a aeroportului din Chișinău.

„Recent Dodon promitea că în căteva săptămâni Aeroportul se întoarce în posesia statului. Dar vedem că povestea cu insolvența Avia Invest s-a terminat cu un fâs. Deși, admit că cineva a primit un „otcat” electoral de la compania lui Șor pentru eșecul statului.

Există măcar o declarația politică a lui Igor Nicolaevici, care nu conține minciuna sau interesul lui meschin”, a scris Alexandru Slusari pe Facebook.

Amintim că miercuri Agenția Proprietății Publice a anunțat că a dat în judecată Avia Invest pentru că „nu și-a onorat integral obligațiunile prevăzute în contractul de concesiune”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here