foto simbol

Ministrul Economiei și Infrastructurii a prezentat vineri proiectul Hotărârii Guvernului privind aprobarea Codului transportului feroviar. Potrivit lui Sergiu Răilean, pe parcursul anilor calitatea serviciilor de transport pasageri s-a înrăutățit, majoritatea vagoanelor fiind cu termen de exploatare depășit, iar trenurile circulă cu o viteză de 30-40 km la oră.

„Infrastructura feroviară necesită investiții și modernizare.Prevederile noului Cod vin să delimiteze atribuțiile și competențele în domeniu și să creeze premise pentru dezvoltarea și generarea veniturilor, constituind astfel un mediu concurențial echitabil și transparent. Trebuie să asigurăm cetățenilor călătorii confortabile și sigure. Prin această reorganizare vom motiva și agenții economici să efectueze activități operaționale utilizând infrastructura feroviară”, a declarat ministrul în cadrul unei ședințe la care a participat și premierul Ion Chicu.

Totodată, proiectul Codului conține reglementări privind separarea activităților, independența și transparența financiară în procesul de gestionare a infrastructurii și activităților de transport.

Va fi creată Autoritatea Feroviară

Potrivit Ministerului Economiei, urmare a implementării prevederilor proiectului va fi creată Autoritatea Feroviară ca instituție de autorizare, supraveghere și control a siguranței în domeniul ferovar. Pentru respectarea prevederilor noului Cod, Calea Ferată din Moldova (CFM) urmează a fi reorganizată în societăți comerciale cu activitatea de bază marfă, pasageri și infrastructură.

Proiectul Codului transportului Feroviar urmează a fi inclus pe agenda Guvernului la una din ședințele din luna iunie.

Documentul este elaborat pentru implementarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Acordului de împrumut dintre țara noastră şi BERD în vederea realizării Proiectului de achiziție a locomotivelor şi de restructurare a infrastructurii feroviare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here