Decesul lui George Floyd: Manifestaţii în mari oraşe din SUA, în ciuda arestării polițistului care a stat cu genunchiul pe gâtul bărbatului

Autor: , in Externe / 30 mai, 2020, 11:09

Manifestaţii au izbucnit în mai multe mari oraşe americane, vineri seară, după moartea la începutul săptămânii a unui afro-american ca urmare a unei arestări la Minneapolis şi chiar dacă un poliţist a fost arestat pentru omor involuntar după mai multe zile de revolte, scrie AFP, citată de news.ro.

Sute de persoane s-au adunat în mai multe oraşe din ţară, ca şi în faţa Casei Albe de la Washington, dar şi la New York, Dallas, Houston, oraşul natal al victimei, sau în Las Vegas, Des Moines, Memphis şi Portland. În Atlanta, vehicule ale patrulei de poliţişti au fost incendiate.

Starea de asediu este în vigoare de vineri la Minneapolis. Manifestanţii au fost îndepărtaţi cu gaze lacrimogene.

Familia lui George Floyd, 46 de ani, cu care preşedintele Donald Trump a anunţat că a vorbit, a salutat arestarea poliţistului drept un prim pas către „calea spre justiţie”, dar a spus că este „tardivă” şi insuficientă.

„Noi vrem să fie acuzat de omucidere voluntară cu premeditare. Şi vrem ca şi ceilalţi agenţi implicaţi să fie arestaţi”, a transmis familia într-un comunicat.

Deocamdată, doar poliţistul Derek Chauvin „a fost arestat”, a declarat comisarul John Harrington, de la Departamentul de Securitate civilă din Minnesota.

Chipul acestul agent a făcut înconjurul lumii, după ce un videoclip în care el îl aresta în mod violent pe Floyd pentru un delict minor a devenit viral. El i-a apăsat gâtul cu genunchiul în ciuda faptului că George Floyd spunea că nu poate să respire.

Derek Chauvin şi cei trei agenţi implicaţi au fost concediaţi şi anchete federale şi locale au fost deschise pentru a stabili responsabilităţile lor.

Chauvin este acuzat că a comis un act crud şi periculos care i-a cauzat moartea şi de omor prin imprudenţă, a precizat procurorul din comitatul Hennepin, unde se află Minneapolis.

În a treia noapte de revolte din Minnesota, în nordul ţării, manifestanţii cer sancţiuni penale în conformitate cu gravitatea faptei.

Garda naţională a fost trimisă pentru a restabili liniştea şi starea de asediu a fost decretată vineri seară, la ora locală 20.00, până a doua zi, la ora 6.00, în contextul în care un comisariat a fost incendiat în noaptea precedentă şi mai multe magazine jefuite.

În faţa Casei Albe, manifestanţii cu pancarte pe care scria „Stop Killing Us” (Nu ne mai ucideţi) şi „Black Lives Counts” (Vieţile negrilor contează), cerând să se facă „dreptate pentru George Floyd”.

Donald Trump, care a denunţat de mai multe ori o crimă „tragică”, i-a atacat pe cei care au jefuit magazinele. „Tâlhăriile vor fi imediat primite cu gloanţe”, a scris el într-un mesaj pe Twitter, pe care reţeaua de socializare a decis să-l semnaleze drept o „apologie la violenţă”.

Predecesorul său, Barack Obama, a spus că împărtăşeşte „suferinţa” a milioane de afro-americani, pentru care „a fi tratat în mod diferit pe criterii rasiste este tragic, dureros”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X