Sursă foto: IPN/Elena Covalenco

În cadrul unui interviu publicat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a vorbit despre modul în care România a reușit să devină parte a Uniunii Europene. Potrivit diplomatului, pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de un consens larg în societate.

„Pentru a reuși să duci la capăt acest efort conjugat și care trebuie să cuprindă, în egală măsură, toate segmentele importante ale societății: de la presa independentă până la cel mai înalt politician al țării, pentru a avea toată pe lumea aliniată la acest obiectiv, trebuie cu siguranță ca toată lumea să creadă în el și să creadă că obiectivul reprezintă singura cale prin care poți să asiguri prosperitatea, stabilitatea, viitorul cetățenilor lor tăi”, a declarat ambasadorul.

Daniel Ioniță a vorbit despre consensul larg existent în România cu referire la obiectivul integrării europene, atins la 1 ianuarie 2007.

„Aveam cifre ireal de mari”

„România a fost într-o situație, dacă vreți, privilegiată. România a existat un consens național asupra acestui obiectiv, așa-numitul consens de la Snagov. Au fost două reuniuni la Snagov. Snagov 1 a fost despre integrarea în Uniunea Europeană, care a fost asumată în egală măsură de toate partidele politice, de ONG-uri, de cultele religoase. Deci a fost un comandament, dacă vreți, național. România a realizat că singura ei direcție este către Vest, și nu către Vest oricum, ci prin integrarea în Uniunea EUropeană. Și am pus cu toții osul la treabă. A fost un Snagov 2 care a avut aceleași principii în ceea ce privește integrarea în NATO. A existat, dacă vreți, o largă emanație populară asupra acestui obiectiv. A fost această emanație bazată pe o largă susținere a obiectivului proeuropean în societatea românească”, a spus Daniel Ioniță.

„Aveam la un moment dat cifre ireal de mari. Acum practic am ajuns într-un soi de normalitate, dar au fost momente când România avea chiar peste 80-90% în opinia publică obiectivul proeuropean. Nu trebuie să țintești către scoruri atât de înalte, care au o doză de irealitate într-o societate democratică, în care trebuie să existe și alte opinii, dar atâta timp cât ai o majoritate în societate, care își dorește integrarea europeană, ar trebui să ții cont de această majoritate și să acționeazi în această direcție”, a adăugat Daniel Ioniță.

Amintim că România a devenit membră a NATO în 2004. Trei ani mai târziu, în 2007, statul român a devenit și membru al Uniunii Europene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here