Ion Ceban, în studioul Cotidianul LIVE

Banda destinată transportului public din Chișinău va fi implementată în ritm lent, însă sigur. Cel puțin asta afirmă primarul general al Capitalei, invitat aseară la emisiunea Cotidianul LIVE. Edilul consideră că în centrul Chișinăului trebuie redus numărul autoturismelor pentru a face mai mult loc transportului public.

Potrivit lui Ceban, chiar dacă unii șoferi încalcă banda pentru transport public, desenată de curând pe strada Pușkin, troleibuzele ajung mult mai repede la destinație decât o făceau anterior.

„Conceptul cu privire la amenajarea parcărilor în mun. Chișinău. Vrem să ne concentrăm pe zona de Centru și banda dedicată transportului public e o parte componentă a Planului general de mobilitate urbană. Asta ar însemna ce facem cu traficul, ce facem cu parcările, cu transportul public, cum prioritizăm lucrurile. Noi zicem că în Chișinău trebuie să avem prioritate pentru transportul public.

Vă dau un simplu exemplu: chiar dacă avem banda dedicată astăzi, și unii nu o respectă, transportul public pe aceste porțiuni circulă mult mai rapid decât circula anterior. Da, e un disponfort mai sporit pentru cei care circulă cu mașinile, dar în zona centrală trebuie să facem tot posibilul ca să fie cât mai puține automobile”, a declarat edilul.

„Banda dedicată va fi implementată chiar dacă unora nu le place”

„Vă dau un exemplu: dacă într-un troleibuz avem 60 de persoane, în cele trei mașini, care fac cât un troleibuz ca spațiu pe care-l ocupă, sunt maxim 15 persoane, dar de obicei câte 2-3, sau câte 1. 60 versus 3. Nu mai vorbesc de poluare și alte lucruri care țin de ecologie”, a spus Ceban, menționd că „banda dedicată va fi implementată chiar dacă asta unora nu le place”.

Potrivit lui, la prima etapă aceste benzi vor apărea pe câteva străzi din sectorul Centru (Bodoni, Mateevici, Grigore Vieru, Renașterii), dar în mod normal trebuie acoperite și alte străzi importante din celelalte sectoare ale Capitalei, printre care Mircea cel Bătrân, Alecu Russo, Moscova, Dacia, Alba Iulia și Calea Ieșilor.

„Începem cu Pușkin, Bănulescu-Bodoni, Mateevici. O luăm încetișor. Trebuie ca oamenii să se deprindă, am auzit și multe cuvinte necenzurate”, a adăugat el.

Citește și: Pe strada Puşkin din Chişinău a apărut o bandă dedicată transportului public (FOTO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here