Șeful Judecătoriei Ciocana, Ghenadie Pavliuc, cere Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Procuratura Generală în vederea tragerii la răspundere penală a fostului judecător Mihai Murguleț. Anunțul a fost făcut de către deputatul fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, și spune că „judecătorii de tip ”comando” și cu grave probleme de integitate se doresc a fi promovați, inclusiv la Curtea Supremă de Justiție, pe când judecătorii care au scos la iveală fărădelegi ale magistraților corupți, sunt eliminați din sistem și hărțuiți de organele de drept”.

„Cine nu își aduce aminte, Mihai Murguleț este magistratul care pentru prima dată (în iunie 2019) a vorbit deschis despre fărădelegile din justiție de pe timpul lui Vlad Plahotniuc. Pentru curajul de care a dat dovadă, a fost ”premiat” cu eliberarea din funcția de judecător și, mai nou, cineva tare dorește să fie tras chiar și la răspundere penală”, a anunțat Sergiu Litvinenco.

În anunțul făcut de către deputatul fracțiunii PAS se spune că „din păcate, am ajuns exact de unde am pornit, iar judecătorii de tip ”comando” (care execută orbește ordinele venite de la politicieni) și cu grave probleme de integitate (cu averi nejustificate și decizii ilegale cu duiumul) se doresc a fi promovați, inclusiv la Curtea Supremă de Justiție, pe când judecătorii care au scos la iveală fărădelegi ai magistraților corupți, sunt eliminați din sistem și hărțuiți de organele de drept”.

„Asta e ”reforma justiției” a la Igor Dodon – trebuie oprit totul ca să nu întrebe cineva de ”kuliok”. Între altele, dacă rămâneam la guvernare, eram deja în plin proces de curățare a justiției de magistrați corupți și incompetenți (prin evaluare externă realizată de judecători și procurori din afara țării). Și cei care au prins curaj grație faptului că Igor Dodon dorește o justiție loială lui și sunt acum foarte vocali aveau ”să dea cu subsemnatul”. Dar las că vine vremea când vor trebui să răspundă pentru tot. Și cu mult mai devreme decât cred ei”, a conchis Sergiu Litvinenco.

Mihai Murguleț, judecătorul care a denunțat anterior mai multe presiuni care s-ar face în sistemul judecătoresc din Republica Moldova, nu a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Decizia a fost luată la data de 16 aprilie, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Pentru refuz au votat șapte membri ai CSM.

Ulterior, fostul judecător Mihai Murguleț, membru al Asociației Vocea Justiției și al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, consideră ilegal decretul prin care a fost eliberat din funcție.

„Consiliul Superior al Magistraturii nici măcar nu a propus președintelui Republicii Moldova eliberarea mea din funcție. Respectiv, președintele a semnat acel decret. Temeiul indicat de dumnealui este faptul că mi-au expirat împuternicirile, nici nu pentru că am comis ceva, dar doar pentru că mi-a expirat mandatul de cinci ani”, a explicat anterior Mihai Murguleț.

Fostul judecător susține că a contestat hotărârea Consiliului Suprem al Magistraturii prin care a rămas fără funcție. El crede că decizia CSM din 16 mai a venit „doar pentru faptul că nu a vrut să se supună unor eventuale indicații de la vicepreședintele judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, despre care spune că este una dintre persoanele care beneficiază de „umbrela politică” din partea șefului aparatului președintelui, responsabil pe domeniul justiției.

Mihai Murguleț consideră că a devenit incomod sistemului pentru că a optat pentru independența justiției și pentru că promovează pe interior acest fapt. „Evident, acest lucru deranjează, deoarece unele persoane își pierd din influență și oarecum sistemul nu prea are nevoie de astfel de oameni”. Potrivit fostului magistrat, toate evenimentele care au dus la demiterea sa au avut loc în cadrul unei cooperării dintre mai mulți judecători, care fac parte din același grup de interese.

Fostul judecător spune că justiția în țară nu este reformată deoarece nu există voință politică. Potrivit lui, în statele unde reformele au fost implementate, cum ar fi România, unde s-a ajuns la un nivel cu mult mai înalt al calității justiției, la momentul potrivit a fost un larg consens pentru a reforma justiția.

Mihai Murguleț consideră că ,pentru a schimba cumva lucrurile, într-un termen cât mai scurt, ar trebui ca toți funcționarii să fie angajați în funcție după evaluări, criterii și garanții sociale mai lărgite. Acesta optează pentru o evaluare din exterior a judecătorilor sau a funcționarilor care asigură funcționalitatea justiției. „Cu siguranță, dacă în sistem vor rămâne doar acele persoane care își pot justifica toate averile și justifica inclusiv toate soluțiile pe dosar, probabil lucrurile se vor mișca înainte”, conchide acesta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here