Decizia Procuraturii Generale, după ce un deputat l-a denunțat pe Dodon pentru că „a divulgat identitatea unei paciente infectate cu Covid-19”

Autor: , in Politic / 31 mai, 2020, 19:27

În luna martie, președintele Igor Dodon a anunțat public numele moldovencei care este infectată cu noul coronavirus, iar la scurt timp deputatul Liviu Vovc a expediat o sesizare procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în care a solicitat începerea unui proces penal în privința președintelui țării. Astăzi, 31 mai, deputatul care a depus denunțul a anunțat că „procurorul de caz nu a dorit să inițieze urmărirea penală pe motiv că pe astfel de încălcări e nevoie de plângere din partea victimei”.

„Mulți deja au uitat de cazul când președintele a divulgat identitatea unei paciente infectate cu Covid-19, acestea fiind date cu caracter personal. Acest lucru e contrar art.12 al Legii cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului și cade sub incidența art. 177 alin (2) lit.a) Cod Penal. Procurorul refuză emiterea unei ordonanței de refuz în pornirea urmării penale, lucru care este contrar legislației”, a anunțat Liviu Vovc.

La data de 10 martie, deputatul a înregistrat un denunț către Procuratura Generală prin care a solicitat inițierea unui proces penal și în cazul confirmării, tragerea la răspundere a lui Igor Dodon.

Deputatul a menționat că vineri, 29 mai, a transmis o altă scrisoare în adresa procurorului general Alexandr Stoianoglo.

„Am solicitat verificarea acțiunilor procurorului de caz și motivul refuzului prezentării copiei ordonanței de refuz în pornirea urmării penale care urma să fie emisă în baza denunțului depus de mine. Nu sunt jurist dar am consultat această situație cu juriști în drept penal care confirmă opinia mea, că se încalcă procedura. Iar scopul e simplu: să nu pot contesta ordonanța și în judecată să obțin începerea urmării penale”, a conchis deputatul Liviu Vovc.

Vezi și: Dodon nu vede o problemă că a divulgat numele femeii infectate cu COVID 19: M-ați provocat (VIDEO)

În luna martie, șeful satului, Igor Dodon, declara că nu a încălcat legislația atunci când a anunțat public numele moldovencei care este infectată cu noul coronavirus. Mai mult, acesta a spus că nu își va cere scuze de la femeie și familia acesteia, întrucât în Republica Moldova ar fi în jur de 500 de persoane cu același nume și prenume.

Redacția Cotidianul.md a încercat să afle câte persoane cu același nume și prenume există în Republica Moldova, iar rezultatul este departe de 500.

Astfel, în baza de date a Registrului de Stat al Populaţiei există 162 de persoane cu nemele și prenumele pacientei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X