Foto: captură video

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) susține că în câteva zile piețele ar putea fi din nou închise, dacă cetățenii vor continuă să ignore regulile sanitare impuse de autorități. Nicolae Furtună s-a arătat nemulțumit de modul în care cetățenii înțeleg să poarte o mască medicinală. Prezent la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, oficialul a remarcat, din imaginile prezentate într-un reportaj de la Piața Centrală, că marea majoritate a oamenilor de acolo purteau masca greșit, fără a-și acoperi nasul.

„Ne-am gândit că lumea o să învețe lecția”, a spus Nicolae Furtună, admițând că piețele s-au deschis inclusiv sub presiunea populației.

Șeful ANSP a părut chiar indignat că, potrivit observației sale, „nimeni nu poartă mască corect”.

„Dacă continuăm așa, o să ajungem miercuri sau joi să închidem iarăși piețele”, a spus acesta.

Potrivit lui, ajustarea măștii pe față, cu mâna, reprezintă unul dintre pericolele majore atunci când vorbim despre riscul de infectare cu noul coronavirus.

Citește și: COVID-19. Numărul persoanelor conectate la aparate de respirație asistată, în creștere. Datele din ultima săptămână

„Riscăm să izbucnească totul în aer”

„Populația trebuie să înțeleagă: comportamentul ăsta prin nepăsare, prin neluare de act de recomandările specialiștilor, va duce după aceea la aceea că se sufocă sistemul de sănătate. Fluxul ăsta mare de oameni, prin nerespectarea normelor de igienă, în câteva zile o să ajungă să se împotmolească spitalele, și o să ajungem în situația Italiei, când vom spune că „pe ăsta îl luăm la spptal, iar pe celălalt nu. Și atuncea o să întrebe de ce se întâmplă acest lucru. Sistemul medical nu e de cauciuc. Sistemul nostru de sănătate nu are luxul pe care și l-au permis italienii”, a declarat Nicolae Furtună.

„Riscăm să ajungem într-un moment când o să izbucnească totul în aer”, a precizat oficialul.

„Prin asta o să se îmbolnăvească cadrele medicale, și n-o să aibă cine să ne trateze. Noi am trăit acest scenariu, când un spital raional s-a transformat într-un focar, când o bună parte dintre lucrătorii medicali de acolo s-au îmbolnăvit”, a adăugat Nicolae Furtună.

Potrivit lui, Republica Moldova se află în prezent la apogeul primului val a pandemiei de COVID-19.

„Noi încă nu ne-am făcut lecțiile din primul val, dar vorbim deja despre al doilea val”, a mai spus șeful ANSP, fiind întrebat despre probabilitatea izbucnirii ulterioare a celui de-al doilea val de COVID-19.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care de astăzi, 1 iunie, și-a reluat activitatea Piața Centrală din Chișinău, precum și toate piețele din Chișinău și Bălți.

Citește și: COVID-19: Moldova a încheiat cea mai neagră săptămână de la declanșarea pandemiei. Cele mai multe infectări și decese

Amintim că în ultimele 23 de ore în Republica Moldova au fost confirmate 109 noi cazuri de COVID-19. Totodată, au mai fost înregistrate 10 decese.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here