Foto: wikimapia.org

Guvernul a solicitat CtEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii, după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău s-au abținut să execute decizia instanței europene în partea ce ține de restituirea a peste 40% din imobilul în care este amplasat centrul comercial sau să le achite proprietarilor echivalentul a 2,1 milioane de euro, scrie anticoruptie.md.

În cererea semnată de agentul guvernamental la CEDO, Oleg Rotari, în adresa instanței europene, se invocă că păgubiților le-au fost acordate prea multe spații în complexul Gemenii, că numărul de acțiuni a fost calculat greșit și că aceștea nu au avut în proprietate imobilele concrete care trebuie să le fie retrocedate.

Agentul guvernamental a depus la 18 martie 2020 în Curtea Supremă de Justiție, peste o lună de la pronunțarea deciziei, cererea de revizuire a dosarului Gemenii din anul 2005, prin care cinci acționari au fost lipsiți de proprietate. Ulterior, Oleg Rotari a solicitat repetat amânarea examinării revizuirii.

Pe 19 mai 2020, agentul guvernamental a cerut din nou amânarea examinării revizuirii, pe o perioadă nedeterminată, pe motiv că a solicitat pe 11 mai 2020 CtEDO rectificarea și revizuirea hotărârii din 18 februarie 2020. El a invocat că CtEDO ar fi calculat incorect prejudiciul acordat reclamanților.

Solicitat de anticorupție.md, Mihail Lupu, avocatul celor despăgubiți de CtEDO în dosarul Gemenii, a declarat că Guvernul încearcă să tergiverseze executarea deciziei prin deferite manevre. Apărătorul mai susține că după expirarea termenului de 3 luni oferit de Curtea Europeană pentru executare, Guvernul va trebui să plătească penalități de 200 de euro pe zi din buzunarul contribuabililor.

„Agentul guvernamental a solicitat Curții Europene suspendarea executării hotărârii, iar această solicitare a fost lăsată fără examinare. Este adevărat că CEDO a solicitat opinia clienților mei pe marginea cererii de revizuire a hotărârii. Aceasta este o procedură standard și nu vorbește nicidecum despre aparența de temeinicie a cererii agentului guvernamental. Termenul de retrocedarea a imobilelor către clienții mei a expirat pe 18 mai 2020. Sper că CSJ nu se va lăsa manipulată. În caz contrar, ea și nu agentul guvernamental va fi blamată public pentru neexecutarea hotărârii CtEDO și plata dobânzilor pentru întârziere”, a spus Mihail Lupu.

În prezent, pachetul majoritar de acțiuni în SA Gemenii este deținut de Twins Estate SRL, care are doi fondatori, Grigore și Fevronia Roșca. Aceștia dețin și grupul de companii Rogob. Aceștea susțin că returnarea proprietăţii grevate de datorii va afecta securitatea altor raporturi juridice, iar repararea unui drept al unei persoane nu se poate realiza prin încălcarea unui alt drept al altei persoane.

Citește și: Cazul „Gemenii”. Guvernul taie 70 de milioane de lei pentru sistemul judecătoresc și cere pedepsirea judecătorilor vinovați de condamnarea la CtEDO

Executivul urma să efectueze plata până la 18 mai 2020.

Amintim că în februarie curent Republica Moldova a fost obligată să plătească 1,5 milioane de euro despăgubiri în cazul „Gemenii” și să asigure returnarea clădirii către reclamanți până la 18 mai 2020. În cazul în care spațiile comerciale nu vor fi întoarse reclamanților, statul va fi obligat să mai achite încă 2,1 milioane de euro. Astfel, suma despăgubirilor va depăși 3,5 milioane de euro.

Expert: E prima dată când Guvernul moldovean nu a executat o hotărâre a CtEDO!

Potrivit președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, este pentru prima oară când Guvernul Republicii Moldova nu a executat o hotărâre a Curții Europene.

„Guvernul trebuia să restituie imobilele de care au fost expropriați reclamantii în complexul Gemenii (cauza Ojog ș.a.) sau să platească 2.1 milioane euro (suplimentar la venitul ratat de 1.5 milioane de euro). Termenul limită a expirat pe 18 mai, însă 2.1 milionane nu au fost plătiți si nici imobilele restituite!”, a scris Gribincea pe Facebook.

„În ultima săptămâna a termenului de executare, agentul guvernamental cere revizuirea hotărârii CtEDO! Interesant pe ce motiv?! Agentul consideră că prejudiciul a fost calculat incorect! Această nu este temei de revizuire a hotărârii CtEDO! Nu este clar nici de ce s-a așteptat până în ultimul moment pentru a cere revizuirea?!”, a mai scris acesta.

Potrivit lui, un alt aspect interesant este că revizuirea a fost depusă după ce Guvernul a plătit reclamanților 1.5 milioane de euro cu titlu de venit ratat. „Se pare că scopul real al revizuirii este tergiversarea restituirii imobilului! Interesant că a convins autoritățile să meargă la acest pas! Nu s-a întâmplat nici în cazul hotelului Dacia, nici a clădirii IPTEH, care erau mult mai valoroase!”, a precizat Gribincea.

„Între timp, noi plătim dobânzi de întârziere (de mii de euro pe săptămâna) pentru neexecutarea hotărârii CtEDO, iar reputația țării (și a justiției, care acceptă manevrele suspecte) e și mai mult șubrezită!”, a adăugat el.

Citește și: Ion Chicu, către judecători: Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here